Naarder Sicco Reeskamp, de kleinzoon van Gerard, met het boek over zijn opa.
Naarder Sicco Reeskamp, de kleinzoon van Gerard, met het boek over zijn opa.

Het verhaal van de Bussumse verzetsman Gerard Reeskamp op tv

  Mensen

BUSSUM - Het verhaal van verzetsman Gerard Reeskamp wordt vrijdagavond vertoond op tv. Het programma 'Het was oorlog' op NPO2 vertelt het verhaal van de Bussumse Naarder.

Gerard Reeskamp was vooral bekend als drogist aan de Vlietlaan, maar woonde aan de Verlengde Fortlaan van Naarden. Reeskamp overleefde de oorlog, maar daarna veranderde z'n leven volkomen. Reeskamp was al actief met verzet vóór de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen. Hij was gedreven, rusteloos, behendig en kon heel charmant, creatief, brutaal en autoritair zijn.

Al snel door de Duitsers gezocht
Al snel wordt hij door de Duitsers gezocht. Hij wijkt uit naar Friesland. Het ging lang niet altijd goed daar in Friesland. Hij vervreemde zich van zijn makkers door zijn optreden en gedrag. En overvallen liepen wel eens verkeerd af, een keer met dodelijke afloop. Na de oorlog werd hij daarvoor gearresteerd; hij maakte een puinhoop van de verhoren, notabene zonder advocaat, werd door bijna iedereen in de steek gelaten en op 25 november 1947 in hoger beroep bij het Hoog Militair Gerechtshof tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Daarvoor al, maar vooral later, stort Reeskamp geestelijk in. Zijn huwelijk is dan al lang kapot, zijn kinderen willen hem niet meer zien. Een beschadigde en gewonde familie. 

Eerder schreef Ad van Liempt het boek 'De Drogist' over Gerard Reeskamp. De documentaire over Reeskamp werd gemaakt aan de hand van dat boek. Het verhaal  wordt vanavond om 21.05 uur uitgezonden op NPO2. 

Lees hier ons verhaal over Gerard Reeskamp uit 2013.


4 reacties
Elke woensdag het BussumsNieuws per e-mail
Meer berichten

BussumsNieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het BussumsNieuws per e-mail