De burgemeester staat samen met mevrouw Boodt stil bij de plaquette in het gemeentehuis.
De burgemeester staat samen met mevrouw Boodt stil bij de plaquette in het gemeentehuis. Foto: © Bob Awick

Muziek, bloemen en mooi gesprek tijdens Holocaustherdenking

Mensen

GOOISE MEREN - In de raadszaal van het gemeentehuis van Gooise Meren vond gisteravond de jaarlijkse, internationale Holocaustherdenking plaats. Na twee jaar met beperkingen vanwege het coronavirus is de herdenking weer openbaar. 

De centrale persoon tijdens de herdenking was de Naarder verzetsvrouw Helena van Weering-Mulder (schuilnaam Tante Fifi). Zij was de spil in een groot onderduiknetwerk in de regio. Uitgebreide en unieke documentatie hierover is zeer recentelijk opgedoken.

Isa Boodt was het buurmeisje van Tante Fifi en zag haar als een tweede moeder. Ook Isa’s ouders speelden een actieve rol in het Gooise netwerk, dat op 28 adressen hulp bood aan 104 Joodse onderduikers. Annet Betsalel, onder meer publicist over Tante Fifi, sprak tijdens de avond met de bijna 90-jarige Isa Boodt, die zich de kleinste details uit deze periode nog voor de geest kan halen. Ook werd een korte film vertoond over Tante Fifi en was er muziek door het Joods Vocaal Ensemble Sjiera. Natuurlijk werden er bloemen gelegd.

Uit de krant