Tijdens de overhandiging van de petitie op het gemeentehuis in Bussum.
Tijdens de overhandiging van de petitie op het gemeentehuis in Bussum. Foto: © Bob Awick

College begrijpt zorgen van boeren, maar kan petitie niet ondersteunen

Mensen

GOOISE MEREN - Voor de raadsvergadering van dinsdag 28 juni j.l. overhandigde een delegatie boeren uit Gooise Meren de petitie ‘Boerenprotest 28 juni 2022’ aan het college. De boeren van Gooise Meren maken zich zorgen over hun toekomst in het kader van de stikstofplannen van het Rijk. 

Tijdens de raadsvergadering die daarop volgde is door het college toegezegd met een reactie op de petitie te komen. Uit een mededeling aan de raad blijkt nu dat het college de waarde van agrariërs voor Gooise Meren en Nederland onderschrijft. Tevens laat het college weten begrip te hebben voor de zorgen die de boeren hebben. “De stikstofcrisis raakt immers de toekomst van veel boerenbedrijven”, klinkt het. Tegelijkertijd geeft het college aan dat de stikstofproblematiek urgent is. Het college kan de oproep om de plannen van het Rijk af te wijzen dus niet ondersteunen. “Het is noodzakelijk om de stikstofuitstoot binnen Nederland aan te passen om de kwaliteit van de Nederlandse natuur te verbeteren. Daarbij vertrouwt het college op de analyses van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).”

Verder gaat het college er vanuit dat de provincie Noord-Holland, verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van de stikstofplannen, de boeren hierbij betrekt. “We zetten erop in dat er mét de boeren en niet over de boeren gesproken wordt. We gaan zelf in gesprek met de boeren in onze gemeente. En, als dat nodig is, bij de provincie te onderstrepen dat het belangrijk is dat de provincie het gesprek met de boeren aangaat.”

Met de overhandiging van de petitie vragen de boeren aan het college: - om te onderkennen dat de boeren eenzijdig het stikstofprobleem moeten oplossen; - om het kabinet en de coalitiefracties van D66, VVD en ChristenUnie in de Tweede Kamer op te roepen om de plannen van de verantwoordelijk minister zodanig aan te passen dat de agrarische sector onderdeel van de oplossing wordt; - zich uit te spreken tegen de huidige stikstofplannen en samen met de agrarische sector, provincie Noord-Holland te zoeken naar passende oplossingen.

Uit de krant