Afbeelding
Foto: Peter van Es

Gooise gemeenten: extra opvangplekken voor Oekraïners niet haalbaar

Mensen

GOOISE MEREN - De Gooise gemeenten doen er alles aan om samen tweeduizend vluchtelingen in de regio op te vangen. Zij hebben daarbij wel aangegeven dat nóg meer opvangplekken creëren niet haalbaar is. 

De 25 veiligheidsregio’s in het land zetten zich in voor het realiseren van 50.000 opvangplekken, tweeduizend in elke veiligheidsregio, voor 23 mei. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft gemeenten aanvullend verzocht om - onder coördinatie van de veiligheidsregio’s - in totaal nog 25.000 noodopvangplekken (niet evenredig) te creëren per 23 juni. 

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft in het Veiligheidsberaad laten weten dat het niet lukt om bovenop die tweeduizend nog meer opvangplekken te creëren. “De gemeenten binnen de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek spannen zich tot het uiterste in om aan de initiële vraag van tweeduizend plekken te voldoen. De gemeenten kijken actief naar mogelijkheden voor extra locaties of uitbreiding van bestaande locaties.”

Voor de kleinste veiligheidsregio van het land, die Gooi en Vechtstreek is, is het opvangen van tweeduizend vluchtelingen sowieso al een grote opgave. Uit de voorlopige cijfers blijkt nu dat Gooi en Vechtstreek tot dusver 1.398 Oekraïense vluchtelingen telt, die in het Basisregistratie Personen staan geregistreerd. Daarvan verblijven er 728 in een gemeentelijke opvanglocatie en 670 in een particuliere opvangplek. 

Hilversum telt de meeste vluchtelingen, 630, waarvan er 300 in een gemeentelijke opvanglocatie (met name aan de Heuvellaan) verblijven. In Huizen verblijven 319 vluchtelingen, waarvan er 257 in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven. Gooise Meren vangt 205 vluchtelingen op. Daarvan verblijven er 65 in een gemeentelijke opvanglocatie. 

Bij elkaar opgeteld zijn er in deze regio nu 960 van de 980 beschikbare bedden binnen 27 gemeentelijke opvanglocaties bezet. Wel komen er de komende anderhalve maand 700 bedden bij. Zo zijn er begin volgende maand 260 bedden beschikbaar binnen NH Naarden (hotel) en per 1 juli nog eens 250 bedden in Hilversum (Arenapark). 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Tim Kliphuis & Rosenbergs in Tindalvilla in Bussum Cultureel 20 mei, 09:00
Afbeelding
Treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Bussum-Zuid ligt plat Algemeen 19 mei, 17:12
Afbeelding
Bussumse Wereld BBQ komt eraan Buurt / wijk 19 mei, 16:30
Afbeelding
De Wilhelminakerk wil een plek zijn voor het hele dorp Benefietconcert voor Wilhelminakerk Algemeen 19 mei, 16:20
Afbeelding
Officier van justitie: 'Eerst straf, dan behandeling' Bussumer die handelde in harddrugs wordt niet geschorst uit voorarrest Politie 19 mei, 15:00
Afbeelding
Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen Politie 19 mei, 10:01
Afbeelding
Betsasel: 'Het was aangrijpend en overweldigend' Onderscheidingen uitgereikt aan nabestaanden redders familie Veffer Cultureel 19 mei, 09:00
Afbeelding
Wethouder Boudewijnse opent nieuwe inspiratiekas bij de Groene Ruijter ‘Mooie mix natuurverrijking en werkgelegenheid’ Natuur en Milieu 18 mei, 15:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief