Tijdens het leggen van de struikelsteentjes op de Sandtmannlaan in Naarden.
Tijdens het leggen van de struikelsteentjes op de Sandtmannlaan in Naarden. Foto: © Bob Awick

Twaalf struikelsteentjes gelegd in Bussum en Naarden

Mensen

NAARDEN/BUSSUM - Op initiatief van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek, en in samenwerking met de betrokkenen, zijn vandaag op meerdere plekken in Bussum en Naarden struikelstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst.

Deze liggen voor huizen van waaruit Joodse mensen zijn weggevoerd en vermoord in concentratiekampen. Monumentjes ter nagedachtenis aan hen die na de Tweede Wereldoorlog niet terugkwamen.

Herdacht worden in Bussum op de Groot Hertoginnelaan 14a: Johanna Margarethe Stern-Lippmann; op de Meerweg 48: Jacob Lehman-Boasson, Seliena Boasson-Boasson en Kitty Boasson en op de Voormeulenweg 79: Jeanette van Emden.

Naarden: op de Sandtmannlaan 19: Abraham Elias Boutelje, Elisabeth Boutelje-Elte en Anna Clara Boutelje; op de Prins Willem van Oranjelaan 21: Jacques Blitz en Evalina Sophia Blitz-Polak en op de Rembrandtlaan 49: Herman Marinus de la Parra en Grete de la Parra-Czopp.

Deze twaalf steentjes zij overigens niet de eerste; jaren terug zijn in Bussum twee struikelstenen geplaatst voor het huis in de Burg. ’s Jacoblaan 56 ter nagedachtenis aan Abraham Verduin en zijn dochter Wanda en recent ook op de Thierensstraat 11 - eveneens in Bussum - voor Abraham Mauw en Rebecca de la Bella.

Struikelstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaal socialisme. Deze gedenktekens worden geplaatst in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Ze herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.

Hoe Demnig aan de naam Stolpersteine is gekomen weet hij zelf niet meer. Hij citeert een scholier: “Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen” (men valt niet over de struikelstenen, je struikelt met je hoofd en je hart). De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. De stenen werden lange tijd door Demnig zelf met de hand gemaakt en geplaatst. Genoodzaakt door de stormachtige ontwikkeling van het project, laat hij zich sinds 2005 ondersteunen door een bevriende beeldhouwer. 

Er zijn Stolpersteine aangebracht in minstens 1.200 plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland en Oekraïne.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Alice (34) verruilt geboortestad Amsterdam voor Naarden: hoe is dat? Aarden in Naarden: Vrienden hoeven het niet te zeggen, toch? En het ov slaapt hier. Algemeen 11 aug, 15:00
Afbeelding
Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden gestart Buurt / wijk 11 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Dana Albers (25) vond het niet altijd makkelijk om de beste te zijn ‘Uit de put weer omhoog, in sommige gevallen red je zelfs levens’ Sport 11 aug, 09:00
Afbeelding
Overvaller Kruidvat in centrum Hilversum was geschminkt Politie 10 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
'Vreselijk, ik was er zelf ook kapot van' Voorwaardelijke taakstaf voor baasje agressieve hond na incident Erfgooiersstraat Politie 10 aug, 15:00
Afbeelding
Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus van kracht Algemeen 10 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen Deskundigen: ‘Let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen’ Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Wiebe de Haan overleden na lang ziektebed Algemeen 10 aug, 08:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief