Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Koninklijke onderscheiding voor Henk Woldring; de man die Jan Amos Comenius levend houdt

Mensen

NAARDEN - Burgemeester Han ter Heegde heeft vanmiddag in Stadhuis Naarden een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de 78-jarige Henk Woldring. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking vond plaats ter gelegenheid van de presentatie van zijn nieuwe boek ‘Om de menselijkheid van de cultuur’ met als ondertitel: Het streven naar cultuurvernieuwing bij Comenius, in relatie met rozenkruisers en vrijmetselaars.

Hoogwaardig

Henk Woldring heeft het lintje ontvangen vanwege zijn hoogwaardige bijdrage aan het sociale en filosofische denken en aan zijn uitzonderlijke inzet om het werk van de Tsjechische filosoof en pedagoog Jan Amos Comenius (1582-1670) levend te houden. Vanaf 1974 tot 2008 was hij verbonden aan de faculteit der Sociale wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1986 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Levensbeschouwingen Politieke Filosofie bij de faculteit der Rechtsgeleerdheid. Decennialang heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de inhoudelijke ontwikkeling van zijn vakgebied.

Na zijn emeritaat in 2008 is hij zich gaan concentreren op het leven en werk van Jan Amos Comenius. Voor de stichting Comenius Museum vervulde hij van 2013 tot heden vrijwillige werkzaamheden als waarnemend voorzitter en wetenschappelijk onderzoeker. Hij was voor de stichting een zeer belangrijke en stimulerende kracht. Jarenlang verrichtte hij onderzoek naar het gedachtegoed van Comenius. Daarmee kreeg de stichting een stevig wetenschappelijk fundament. Woldring woont in Amstelveen, maar de burgemeesters van Amstelveen en Gooise Meren hebben in onderling overleg besloten om de onderscheiding uit te reiken in Naarden, waar Comenius zijn laatste rustplaats vond en waar het Comenius Museum staat.

Het echtpaar Woldring.

Uit de krant