Lars bij Zandvoort met windkracht 8.
Lars bij Zandvoort met windkracht 8. Foto: Adventurebikeracing

Bussumer Lars Wieringa volbrengt zwaarste fietsrace van Nederland

Mensen

BUSSUM - Lars Wieringa uit Bussum heeft in 179 uren de ruim 1.900 km-lange Race Around The Netherlands (RATN) afgelegd. De RATN is een internationale bike-packingrace waarbij de deelnemers alles volledig zelf verzorgen. 

Deze 2021 editie, die op 30 april begon, had extra uitdagingen vanwege de coronabeperkingen. Daarnaast was de editie nog extra zwaar vanwege het slechte weer; er viel veel regen en de wind stond zeer ongunstig. 

(Tekst loopt verder onder de foto) 


Foto: Eigen foto

Lars Wieringa: “Wind is een belangrijke speler bij de RATN die langs de uiterste randen van Nederland gaat. De wind draaide ook nog eens ongunstig mee voor veel deelnemers zoals ik. De windkracht 8 langs de kust dinsdag zorgde voor hele zware omstandigheden. Het is niet alleen heel veel fietsen - gemiddeld 250 kilometer per dag - je moet alles zelf organiseren en mag geen hulp van anderen aannemen. Mede dankzij mijn jarenlange fiets- - maar ook - scoutingervaring kon ik elke uitdaging succesvol aangaan. Ik had vooral problemen met lekke banden.”

Eten in bushokje

De RATN is één van de weinige duursportwedstrijden die met deze coronabeperkingen doorging. Dat kan omdat het een individuele race is; er mag bijvoorbeeld niet achter elkaar worden gefietst. Met name de vele regen zorgde ervoor dat vaak het eten niet op het terras kon plaatsvinden. Wieringa: “Dan eet je een afhaalmaaltijd in een bushokje en probeer je niet te veel af te koelen. En daarna is het weer fietsen; er zijn zoveel kilometers dat ik 120 uren onderweg ben geweest. Voor overnachten koos ik voor hotels of adressen van Vrienden op de Fiets. Dat kost extra tijd maar dat zijn ook de enige momenten dat je even niet onderhevig bent aan de weerselementen. Het was een fantastische ervaring, zwaar en tegelijkertijd leer je Nederland op een bijzondere manier kennen.’ 

Zijn eigen woonplaats deed de Bussumers (net) niet aan. De route ging van Flevoland via Muiderberg door naar Amsterdam. Van de alle gefinishte deelnemers had Lars de 21ste tijd. De helft van de deelnemers viel uit tijdens deze zware race.

Afbeelding

Uit de krant