Margreet de Broekert uit Bussum.
Margreet de Broekert uit Bussum. Foto: © Bob Awick

Lintjesregen daalt neer in Gooise Meren

Mensen

BUSSUM - In het kader van de nationale ‘lintjesregen’ heeft burgemeester Han ter Heegde dit jaar namens koning Willem-Alexander tien koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Acht van de gedecoreerden wonen in Gooise Meren, een van hen woonde er tot voor kort en een in Huizen. Bij negen gedecoreerden is de burgemeester vandaag persoonlijk langsgegaan. De tiende persoon, mevrouw Wuif van Berkel-Selderbeek, bezoekt hij na Koningsdag. Waarschijnlijk nog wel in dezelfde week. Zij is wel al op 26 april door de burgemeester gebeld. 

De gedecoreerden zijn: mevrouw Wuif van Berkel-Selderbeek (66) uit Bussum, Rob Boogaard (60) uit Naarden, Margreet de Broekert (66) uit Bussum, Hendrik Comvalius (60) uit Huizen, Ab Heij (76) uit Muiderberg, Jan Maarten Ingen Housz (66) uit Naarden, Lex Maat (63) uit Muiderberg, Ben Metze (61) uit Muiden, Trude Schermer (66) uit Naarden en Frank Wyers (68) uit Bussum.

(Tekst loopt verder onder de foto) 


Ben Metze en zijn vrouw. - © Bob Awick

Mevrouw Trude Schermer (66) uit Naarden is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In haar professionele loopbaan heeft zij als wetenschapper en als directeur van het Nederlands Gebarencentrum een enorm belangrijke bijdrage geleverd aan de erkenning van gebarentaal als volwaardige taal in ons land. Daarnaast was zij raadslid voor D66 in de gemeente Naarden en zet zij zich op vrijwillige basis in voor de Grote Kerk van Naarden.

Mevrouw Wuif van Berkel-Selderbeek (66) uit Bussum is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar jarenlange en intensieve vrijwillige inzet voor de Gooische Hockey Club, het bovenschools bestuur van drie middelbare scholen, de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging, Cliëntenraad Tergooi Ziekenhuizen, Stichting Vrienden Tergooi, Stichting Viore, Volksuniversiteit Naarden-Bussum en voor de Soroptimisten Club Bussum. Ook Jan Maarten Ingen Housz (66) uit Naarden is benoemd tot Ridder; voor zijn jarenlange en intensieve vrijwillige inzet (veelal in de rol van financieel en organisatorisch specialist) voor Stichting Kunst in de Kamer, Parochie Heilige Drie Eenheid en de Volksuniversiteit Naarden-Bussum.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Ab Heij met zijn vrouw. © Bob Awick

Lid in de Orde van Oranje-Nassau is geworden: Rob Boogaard (60) uit Naarden. Hij krijgt het lintje vanwege zijn jarenlange en intensieve vrijwillige inzet voor de Florentina Foundation. Jaarlijks krijgen zo’n vijfhonderd Tanzaniaanse kinderen de kans om basis- en voortgezet onderwijs te volgen. Dezelfde eer gaat naar Margreet de Broekert (66) uit Bussum. Zij zet zich al jarenlang vrijwillig in voor de Amsterdamse Rechtswinkel voor kinderen (de eerste in Nederland!), de Stichting Vrienden Ashram (kindertehuis in India), de Bussumse Synagoge, de Historische Kring Bussum en voor de landelijke actiegroep Terug naar de Bossen, die opkomt voor mensen met een handicap.  

De Huizer Hendrik Comvalius (60) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange en intensieve vrijwillige inzet voor Stichting d’ONS (een stichting op het gebied van duurzame landbouw en natuurontwikkeling in Suriname), de Amsterdamse sportvereniging Real Sranang en de Naardense voetbalclub NVC. Eenzelfde onderscheiding gaat naar Ab Heij (76) uit Muiderberg vanwege zijn jarenlange en intensieve vrijwillige inzet voor Kerk aan Zee, vakbond CNV, de Florisberg en voor de Dorpsraad Muiderberg. Verder was hij regelmatig lid van het stembureau  en - eveneens op vrijwillige basis - enkele jaren de vaste chauffeur van Rick Brink, tot voor kort de officieuze Minister van Gehandicaptenzaken. 

(Tekst loopt verder onder de foto)


Lex Maat richtte Vestingvaart Naarden op. - © Bob Awick - © Bob Awick

Lex Maat (63) woont sinds kort in zijn geboorteplaats Giethoorn, maar was jarenlang inwoner van Muiderberg. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange en intensieve vrijwillige inzet voor Vestingvaart Naarden en Sail Amsterdam. Ook Ben Metze valt dezelfde eer te beurt. Hij is al jarenlang intensief betrokken bij SC Muiden, sloep-roeivereniging De Heeren XIV, Het Geheugen Huis, Stichting Samen Doen en voor de maandelijkse gezamenlijke maaltijd voor kwetsbare ouderen in Muiden. En tot slot Frank Wyers (68) uit Bussum. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange en intensieve vrijwillige inzet voor de Gooische Hockey Club, de Koninklijke Nederlandse Hockeybond, buurtpreventievereniging Het Spiegel, Bussum Op IJs en voor het Goois Democratisch Platform.

Uit de krant