Tijdens het uitdelen van voedselpakketten vorig jaar december en van de minivoedselpakketten in oktober 2020.
Tijdens het uitdelen van voedselpakketten vorig jaar december en van de minivoedselpakketten in oktober 2020. Foto's: Stichting Dialoog

Nieuwe voedselpakkettenactie van Stichting Dialoog

Mensen

BUSSUM/NAARDEN - De lokale Stichting Dialoog wil graag tweehonderd straatarme gezinnen in de Oost-Roemeense stad Râmnicu Sarat voor de Kerstmis van een voedselpakket voorzien. Hiervoor is een bedrag van 5.000 euro nodig.

“Deze gezinnen hebben het in de winter altijd zwaar, er is nauwelijks werk, er gaat veel geld op aan verwarming en voedsel is duurder dan in de zomer”, vertelt Hans Mobach, bestuurslid bij de stichting. 

Corona

“Door de coronacrisis, nu zeer ernstig in Roemenië, is de werkloosheid onder deze meestal ongeschoolde mensen nog groter en de armoede erger dan ooit. Bovendien viel de hulp die Dialoog jaarlijks levert in de vorm van geld, voedselpakketten met Pasen en huisreparaties, door corona helemaal in het water.” Wel kregen 470 kinderen in september onderwijsondersteuning en financierde Dialoog de aanschaf van tablets voor een basisschool. In oktober kregen 280 gezinnen een beetje hulp van Dialoog in de vorm van tien kilo aardappelen en vijf kilo uien. Gezinnen met meer dan drie kinderen kregen twintig kilo aan piepers.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Sociale dienst

Voor de kerstdagen staat een echt voedselpakket gepland bestaande uit: twee kilo rijst, een kilo macaroni, drie liter olie, twee kilo meel, anderhalve kilo kip, een kilo kaas, een pond margarine, twee zakken suiker, tien kilo aardappels, wat snoep en een wasmiddel. “Alles in Roemenië gekocht. De kosten hiervan bedragen 25 euro.” Van overheadkosten is geen sprake. “Gezinnen met kinderen komen als eerste in aanmerking. Deze krijgen een bon toegestuurd waarmee ze, na controle van de identiteit, een pakket kunnen ophalen bij een plaatselijke supermarkt. Al deze gezinnen komen voor de lijst van de plaatselijke sociale dienst en hebben daarom gegarandeerd ondersteuning nodig.”

Oproep

Dialoog roept inwoners van ‘t Gooi op om een voedselpakket à 25 euro voor hun rekening te nemen. Wie wil bijdragen, kan tot 14 december het bedrag storten op bankrekeningnummer NL92 RABO 0343711109 t.n.v. Stichting Dialoog onder vermelding van ‘voedselpakket’. Het resultaat van de actie wordt in januari op de website www.stichtingdialoog.com gepubliceerd.

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief