Het Maatjesproject Gooi en Vechtstreek werd bij de uitreiking vertegenwoordigd door Jacquelien Groen en Nell Weeda van de vestiging Gooise Meren, Marjan Ockeloen, directeur van de stichting en een aantal zeer betrokken vrijwilligers.
Het Maatjesproject Gooi en Vechtstreek werd bij de uitreiking vertegenwoordigd door Jacquelien Groen en Nell Weeda van de vestiging Gooise Meren, Marjan Ockeloen, directeur van de stichting en een aantal zeer betrokken vrijwilligers. Foto: PR

Vredespaal Samen Gooise Meren 2020 voor Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek

Mensen

BUSSUM - Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek heeft zondag - op de Internationale Dag van de Vrede - de Vredespaal Samen Gooise Meren 2020 toegekend gekregen.  

Eerder werden al vredespalen uitgereikt aan de Wereld BBQ (2018) en in 2019 aan het Holocaustcomité Gooise Meren. Deze derde paal in Gooise Meren is één van de meer dan 250.000 palen over de hele wereld. Bij de uitreiking van de Vredespaal werd de verwachting uitgesproken deze in nabijheid van het Maatjesproject Gooise Meren aan de Poststraat 11 in Bussum, uiteraard na instemming van de gemeente, te plaatsen.

Barrières

De Vredespaal, een initiatief van Samen Gooise Meren (een samenwerkingsverband van culturen en levensbeschouwingen), wordt jaarlijks uitgereikt aan een door lokale vrijwilligers gedragen project dat ertoe bijdraagt om barrières tussen mensen met verschillende levensbeschouwingen, maatschappelijke posities, etnische achtergrond en politieke voorkeur, op te heffen. Op de vredespaal staat in vier talen de boodschap ‘Vrede maak je samen’. 

Isolement

De uitreiking door Anba Arseny, de bisschop van de Koptische Orthodoxe kerk in Nederland, heeft in aangepaste kring plaatsgevonden in de tuin van de Koptisch Orthodoxe Kerk van de Heilige Maria en St. Verena Kerk aan de Dr. Schaepmanlaan. Burgemeester Han ter Heegde was aanwezig om dit prachtige vredesinitiatief te bevestigen. “Een geweldig initiatief, juist nu mensen in de huidige omstandigheden nog sneller in een isolement dreigen te belanden, is het van groot belang dat er maatjes zijn die aandacht, zorg en ondersteuning bieden, ook al is het soms maar een paar uur per week. Dat is precies wat we nodig hebben in deze moeilijke tijden. Deze prijs is een terechte erkenning voor al die vrijwilligers van het Maatjesproject”, aldus de burgervader. 

Geen vredeswandeling

De Koptisch Orthodoxe Kerk neemt samen met christelijke, joodse, vrijzinnige, islamitische en humanistische levensbeschouwelijke organisaties actief deel de initiatiefgroep Samen Gooise Meren. Daarbij valt te denken aan de organisatie van de vredeswandeling en Vredespaal Samen Gooise Meren. Dit jaar is besloten in verband met de coronamaatregelen geen vredeswandeling Samen Gooise Meren te houden. “De toekenning van de Vredespaal 2020 kan leiden tot meer algemene bekendheid van het Maatjesproject binnen de gemeente Gooise Meren en in het bijzonder bij de leden van christelijke, joodse, vrijzinnige, islamitische en humanistische levensbeschouwelijke organisaties die actief deelnemen aan Samen Gooise Meren”, aldus Wilbert van Waes, vertegenwoordiger van Samen Gooise Meren.

Respect en gelijkwaardigheid

Gedurende alweer ruim tien jaar brengt het Maatjesproject in Gooise Meren mensen, die door sociale, lichamelijk en psychische problemen in een isolement verkeren, in contact met vrijwilligers. Dit onderlinge contact en door samen op een ontspannen manier iets te ondernemen helpt mensen op weg om (weer) mee te doen in de samenleving. “We zijn zeer vereerd de derde Vredespaal Samen Gooise Meren in ontvangst te mogen nemen. Verbinden van mensen op basis van respect en gelijkwaardigheid staat bij ons hoog in het vaandel. Verwijzers weten ons mede daardoor goed te vinden. Zeker als je bedenkt dat alleen vorig jaar al meer dan 450 mensen via één van de projecten een maatje had of meedeed aan een groepsactiviteit verspreid over onze locaties in Hilversum, Bussum en Weesp. Mede dankzij een minstens dubbel zo grote schare vrijwilligers”, reageert Marjan Ockeloen, directeur van Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek. 

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Brandweer Bussum verwijdert gevaarlijk grote tak boven voetbalveld 112 16 aug, 11:50
Afbeelding
Vandalisme regenboogzebrapad in het centrum van Bussum Algemeen 16 aug, 10:40
Afbeelding
Bruisende romance ‘Licorice Pizza’ draait bij Tindalvilla tijdens opening Bussum Cultureel Cultureel 16 aug, 09:11
Logo
Afbeelding
In Gooise Meren was het dit jaar één keer raak Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten Algemeen 16 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
In GRRU-gesprek met... vrijwilliger Lotte Spijker-Smallenburg ‘Groen maakt gelukkig’ Natuur en Milieu 16 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Einde Tweede Wereldoorlog ook in Hilversum herdacht ‘De verhalen moeten niet alleen verteld blijven worden, maar ook gehoord en begrepen’ Mensen 15 aug, 18:07
Afbeelding
Last onder dwangsom voor bekende fietsendief uit Gooise Meren 112 15 aug, 17:30
Afbeelding
Potje schaken op de Brink in Muiderberg Algemeen 15 aug, 14:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief