Middelbare scholieren met hun onderwijspakket (2019)
Middelbare scholieren met hun onderwijspakket (2019) Foto: PR

Stichting Dialoog gaat door in coronatijd

Mensen

NAARDEN/BUSSUM - “Het is een zeer zwaar jaar voor de doelgroep van de Stichting Dialoog, straatarme gezinnen in en rond de stad Râmnicu Sarat in Roemenië. Verlies van werk (als men dat al had), kinderen niet meer naar school, geen financiële steun meer vanuit Nederland en dan ook nog ondraaglijke hittegolven”, meldt Hans Mobach, woordvoerder van de stichting. “Gelukkig zijn we nog in staat in september iets te doen, al is dat veel minder dan we gewend zijn.”

Want hoewel Roemenië nu onbereikbaar is (Code Oranje) voor bestuursleden van de St. Dialoog om de jaarlijkse activiteiten in september te begeleiden kan er toch een deel van het hulpprogramma worden uitgevoerd. Jaarlijks zorgt de stichting voor het uitdelen van onderwijspakketten aan kinderen uit arme gezinnen, voor steun aan studenten beroepsopleiding, voor een groot aantal huisreparaties en voor kookstellen plus gasflessen voor arme gezinnen.

Onderwijspakketten

“Een groot deel van deze activiteiten vraagt om fysieke aanwezigheid van een paar bestuursleden. Nu onmogelijk. Wat nog wel kan is het uitreiken van onderwijspakketten aan leerlingen op enkele dorpsscholen en op de industrieschool in Râmnicu Sarat, in totaal circa 470 leerlingen. Leraren nemen daar nu de taak van Dialoog over.”

Opleiding

Ook wordt het studiejaar van vier studenten aan de opleiding ‘Verpleegkunde’ nog betaald. Omdat het onderwijs ook in Roemenië soms alleen digitaal kan, financiert Dialoog de aanschaf van een aantal tablets, ongeveer 25 stuks, voor leerlingen zonder computer. De waarde van deze hulp bedraagt in totaal ongeveer 11.500 euro.

Uit de krant