Het echtpaar Van der Klift-Vallinga kreeg de burgemeester op bezoek.
Het echtpaar Van der Klift-Vallinga kreeg de burgemeester op bezoek. Foto: Bob Awick

Briljant huwelijkspaar: 'Geven en nemen. Het is doodeenvoudig!'

Mensen

NAARDEN - Het echtpaar Van der Klift-Vallinga is 65 jaar getrouwd. Vanwege dit briljante feestje kwam burgemeester Han ter Heegde namens de gemeente Gooise Meren langs om de felicitaties over te brengen.

Ook is er post gekomen van het Kabinet van de Koning. "Het schijnt allemaal heel bijzonder te zijn", vertelt mevrouw Van der Klift-Vallinga (84), die in Duitsland is geboren, maar in Nederland opgroeide. Haar echtgenoot (86) komt oorspronkelijk uit Rotterdam. De twee leerden elkaar - via gemeenschappelijke vrienden - kennen in de grensstreek, waar Van der Klift gelegerd was. "We zagen elkaar zo af en toe. Verder belden en schreven we met elkaar", vertelt mevrouw Van der Klift. Veelvuldig heen en weer reizen kon financieel niet.

Haastig

Het stel stapte al snel in het huwelijksbootje. "Omdat het zo haastig was, dacht iedereen dat we 'moesten' trouwen, maar onze eerste baby is in 1963 geboren", gniffelt de bruid, die trotse moeder is van een dochter en een zoon. Met hun vijf kleinkinderen voelen ze zich de koning te rijk. "Het is heel gezellig en ze komen graag bij opa en oma logeren."
De trouwdag op 15 juli 1955 in het stadhuis van Rotterdam was zo'n dag dat de mussen dood van het dak vielen, herinnert de Naardense zich. "Het was stralend weer." De bruid droeg een lichtblauwe jurk die ze zelf had gemaakt ("iedereen vond het prachtig") en haar man een mooi kostuum. "We hadden familie, vrienden en kennissen uitgenodigd, maar hielden het heel simpel. Niemand had geld voor verdere bijzondere uitgaven."

Fijne plek

Eind jaren 60 vertrok het gezin vanuit hun flat in de Rotterdamse wijk Lombardije naar het prachtige Naarden in 't Gooi. "Mijn man veranderde van baan en ging in Amsterdam werken. Toen kregen we de mogelijkheid hier een huis te kopen. En daar wonen we nog altijd. Een fijne plek, waarvandaan we alle kanten op kunnen. We zitten vlak bij de 'grote weg' en dicht bij de trein."
De gezondheid van het echtpaar is uitermate goed te noemen. Beiden zijn in feite nooit ziek. Ze hebben allebei hun hobby's. Zo leest meneer graag en zodra het schaatsseizoen aanbreekt, haalt de 86-jarige 'gewoon' zijn schaatsen weer uit het vet. "Helaas had hij dit jaar pech." De vrouw des huizes doet vrijwilligerswerk in wijkcentrum Bellefleur. "Daar schenk ik op maandagmorgen koffie." Daarnaast handwerkt ze. Hoewel ze niet poetserig is aangelegd, doet mevrouw ook nog zelf het huishouden.

Kibbelen

Het geheim van hun geslaagde huwelijk? "Geven en nemen. Het is doodeenvoudig! En als er ruzie is dan maak je het weer goed. We zijn allebei Steenbok van sterrenbeeld en we kunnen daarom nog weleens goed kibbelen. Maar je kunt er er oud mee worden én lang getrouwd", lacht mevrouw Van der Klift tot slot.

:

Uit de krant