Afbeelding
Foto: Vranz van Maaren

Jongerenoverlast in centrum Bussum samen aanpakken

Mensen

BUSSUM - Het Willem de Zwijger College, Albert Heijn Veerstraat,  Yellow Birds en gemeente Gooise Meren hebben afspraken gemaakt om de overlast  van scholieren  in het centrum van Bussum terug te dringen. De afspraken zijn vastgelegd in een convenant, dat zij komende donderdag gezamenlijk ondertekenen bij de ingang van de Albert Heijn aan de  Veerstraat in Bussum .

De overlast op het Veerplein en het Julianaplein is al langer een probleem. Zowel de ondernemers, de omwonenden, het winkelend publiek áls de leerlingen zelf ervaren de overlast van scholieren die in hun pauzes massaal naar de supermarkt gaan. Fietsen worden midden op de stoep geparkeerd, afval wordt op straat gegooid en voor de winkeliers ontstaat er een onoverzichtelijke situatie. De betrokken partijen hebben daarom de krachten gebundeld om te komen tot afspraken en oplossingen die de overlast duurzaam moeten verminderen.

Alle partijen leveren op hun eigen manier een bijdrage aan de afspraken. Zo stelt de school met de leerlingen huisregels op voor de Veerstraat en het Julianaplein, spreken de ondernemers leerlingen aan op overtreding van de huisregels en nemen zij bij overlast contact op met de school. Verder treft de school maatregelen bij meldingen van overlast en worden roosterwijzigingen doorgegeven aan de ondernemers. 

Leerlingen gebruiken de speciale fietsparkeervakken op het Julianaplein en onderhouden en verzorgen hun eigen stukje Julianaplein. Als het gaat om toezicht houden, is dat een taak voor de school en BOA’s. Bureau HALT geeft voorlichting en workshops over overlast. De gemeente zorgt voor meer ruimte voor afval

Supermarktmanager Yvette van der Raad is erg blij met het convenant en de gezamenlijke aanpak: "Wij hebben al jaren last van het gedrag van de scholieren. Ook onze klanten klagen er vaak over. Onze bijdrage aan de afspraken is onder andere dat er elke pauze een medewerker bij de deur van de supermarkt staat, die ervoor zorgt dat de stroom scholieren geleidelijk de winkel binnen komt. Ook hebben we een bord met huisregels bij de ingang van de winkel, zodat scholieren weten op welke afspraken ze aangesproken kunnen worden."

Vincent Vermeulen, jongerenwerker van Versa Welzijn, heeft de samenwerkende partijen geadviseerd: “Wij hebben veel contact met jongeren en weten zodoende wat hun behoeften zijn en hoe je daarbij aan kan sluiten. Als je gedrag wilt bijsturen, moet je weten hoe je jongeren kan bereiken.” Ook de wijkagent centrum van de politie, Marco Ernst, had een adviserende rol bij het opstellen van het convenant.

Wethouder jeugd en leefbaarheid, Geert-Jan Hendriks, looft de samenwerking: "De overlast van scholieren in de omgeving van het Julianaplein en de Veerstraat in Bussum vraagt om een stevige aanpak. Met het convenant gaan we hier samen uitvoering aan geven, daar heb ik alle vertrouwen in. Het doel is dat het centrum van Bussum een prettige plek is én blijft om te winkelen, te ondernemen, te wonen en te verblijven."

Uit de krant