Premier Rutte bezoekt Vituscollege

  Mensen

BUSSUM - Havo 3 leerlingen van het Vituscollege kregen woensdagmiddag bijzonder bezoek. Tijdens een gastles van WOII-verzetsheld Frits Kroese schoof minister-president Mark Rutte aan. In de rol van interviewer daagde Rutte de leerlingen uit om mee te denken over onderwerpen als oorlog, verzet, vrijheid en keuzes maken.

De 95-jarige verzetsheld Kroese sprak vanuit het programma ‘Veteraan in de Klas’ de Vitusleerlingen toe. In het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid viert, was Rutte uitgenodigd om de gastles bij te wonen. Hij stelde Kroese vragen over zijn belevenissen in de oorlog. 

De leerlingen luisterden ademloos naar de belevenissen van de verzetsheld en leefden mee met de dilemma’s die hij schetste. Een emotioneel moment was er toen Kroese vertelde hoe hij en zijn verzetsmakkers voor de keuze kwamen te staan wie er gespaard zouden worden bij een vergeldingsactie van de Duitsers na een opgeblazen spoorlijn: twee oude mensen of een gezin met vier jonge kinderen. Een keuze tussen slecht en héél slecht, aldus Kroese.

De leerlingen hadden volop vragen aan zowel Kroese als Rutte. Eén vraag aan de premier sprong eruit: Wat denkt u dat meneer Kroese heeft betekend voor de vrijheid in Nederland? Rutte antwoordde spontaan: “Het is niet te beschrijven wat hij en de andere verzetsmensen hebben betekend. In elke oorlog zijn mensen nodig met lef die risico’s durven te nemen. Door het verzet zijn in de Tweede Wereldoorlog veel mensenlevens gespaard gebleven.”

De verzetsheld gaf de leerlingen een boodschap mee: “Als je de neiging hebt om te mopperen, bedenk dan eens goed in wat voor een mooi land we leven, met vrede, vrijheid, verdraagzaamheid en vriendschap. Geniet van je leven!”

Het bezoek van Kroese en Rutte sluit aan bij de geschiedenislessen en was een initiatief van de sectie geschiedenis. De premier genoot zichtbaar en liet bij het afscheid weten een bijzondere middag te hebben gehad op het Vituscollege.

Meer berichten