Foto's: Reddingsbrigade Naarden

Omgeslagen kajakkers bij Pampus gered: 'Bange momenten doorgemaakt'

  Mensen

MUIDEN Twee kajakkers zijn zaterdagmiddag gered toen zij omsloegen en in het water kwamen. Het ongeluk liep gelukkig goed af. "We hebben een aantal bange momenten doorgemaakt want we wisten beiden wat het zou betekenen als we Pampus niet zouden bereiken", aldus de watersporters.

De kajakkers waren op de terugweg naar IJburg toen een harde wind opstak waardoor hoge golven ontstonden. De mannen raakten de controle kwijt en kwamen in het water terecht. De eerste kajak werd onmiddellijk meegenomen door de wind. De persoon uit de omgeslagen kajak was niet meer in staat om zelfstandig in zijn eigen kajak te komen en zijn kajak sloeg op drift. Hierop is de tweede kajakker hem te hulp geschoten en heeft hem achterop zijn eigen kajak naar het Forteiland Pampus gebracht.

Onderkoeld
Inmiddels was één van de mannen zo onderkoeld dat hij nog maar nauwelijks bij zinnen was. Later bleek dat zijn droogpak niet helemaal waterdicht was waardoor zijn lichaamstemperatuur sterk daalde.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het aanwezige personeel ving het onfortuinlijke tweetal op en bracht de onderkoelde kajakker onder in een warme ruimte. Hier werd het slachtoffer in aluminium reddingsdekens in gewikkeld. De reddingsboot van Reddingsbrigade Naarden kwam als eerste eenheid ter plaatsen en werd opgewacht door medewerkers van het forteiland.

Lifeguards
De lifeguards namen de zorg van het onderkoelde slachtoffer over van de medewerkers van het forteiland en begonnen met het verlenen van eerste hulp. Niet veel later kregen zij ondersteuning van de reddingsboten de Huizer en de Nikolaas Wijsenbeek. "Hoewel we de hele situatie nog aan het evalueren zijn, kunnen we nu al wel tot de conclusie komen dat we met onze ervaring nooit op dat moment op het water hadden mogen zijn. Aan de andere kant heeft onze ervaring er wel voor gezorgd dat we veilig op Pampus hebben kunnen landen", aldus de kajakker.

De onderkoelde man werd met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht waar hij fysiek snel herstelde. Emotioneel moet hij de klap nog verwerken. Zij maatje werd naar de kant gebracht en door familie opgehaald. Hij laat via een persbericht weten dankbaar te zijn voor alle hulp.

Meer berichten