Foto's: © Bob Awick

Stichting Kinderen in Nood verzorgt opnieuw transport naar armste gezinnen

  Mensen

BUSSUM - Bij de Stichting Kinderen in Nood is het een drukte van belang. Vanuit de kelder komen via de hellingbaan gepensioneerde mannen bijna omhoog gehold met karren vol spullen. Ze vegen het zweet van hun voorhoofd terwijl hoofdinlader Nijs Brouwer aanwijzingen geeft vanuit de gereedstaande vrachtwagen. "Straks rijdt hij weg met 100 kuub spullen voor de allerarmste mensen in Roemenië."

De karren blijven maar komen. Alles is uitgezocht, gesorteerd en verwerkt in het systeem. Kinderkleding, rollators, speelgoed, bedden en ook oude stationsfietsen. Alles werkend en klaar voor een tweede leven in het voormalig Oostblokland. 

De kelder is enorm en overal staan dozen, spullen en karren vol met artikelen. "Dit is nog helemaal niet veel hoor", zegt Brouwer terwijl een collega van hem een doos vol kinderschoenen tot aan het plafond opstapelt. "De mensen weten ons goed te vinden, bijvoorbeeld wanneer iemand overlijdt dan krijgen wij de inboedel. Maar er zijn ook deals met bedrijven. Zo krijgen we oude ziekenhuisbedden of meubels van scholen. Alles wordt eerst door ons nagekeken want we krijgen ook veel troep. We gooien twee ton aan kleding weg per jaar."

Brouwer wijst naar een gedeelte in de kelder waar heel veel oude fietsen staan. "Allemaal stationsfietsen die op Naarden-Bussum verkeerd geparkeerd stonden. Niemand komt ze ophalen dus hebben wij ze gekregen. Twee fietsenmakers maken ze piekfijn in orde. Voor al onze spullen geldt: het moet wel goed zijn, want rotzooi hebben ze al genoeg in Roemenië." Hoewel er veel vraag is naar fietsen is Brouwer niet van plan ze allemaal direct op transport te zetten. "We moeten voorkomen dat het als handel wordt doorverkocht."

(Tekst gaat verder onder de foto)

De banden met de contactpersonen in zowel Roemenië als Hongarije zijn warm te noemen. "We krijgen lijsten van wat er nodig is en we bezoeken de projecten ook één keer per jaar zodat we goed de controle erop houden." Die bezoeken maken bij de vrijwilligers grote indruk. Neem Eric de Jong. Hij verhuisde 20 jaar geleden vanuit Naarden naar Vollenhoven maar dat weerhoudt hem er niet van om zich te blijven inzetten voor de stichting. 

Ook hij bezocht de projecten. "Pas als je de armoede ziet, ruikt en proeft dan weet je hoe erg het is. Ze wonen in een lemen hut en hebben niets. Na zo'n dag ben je kapot van de emoties. Het zijn vreselijke toestanden en besef ook; helemaal niet ver van ons vandaan. Je rijdt er in een dag heen! Of het een bodemloze put is? Nee zeker niet. Voor mij geldt altijd: liever 1 procent hulp dan 100 procent medelijden."

De stichting zoekt vrijwilligers en sponsors. kindereninnood.nl.

Meer berichten