Gaston Bannier presenteert zaterdag zijn nieuwe bundel bij boekhandel Los.
Gaston Bannier presenteert zaterdag zijn nieuwe bundel bij boekhandel Los. (Foto: Yvette de Vries)

Gaston: 'Als ik een mooie zin vind, schrijf ik hem op'

  Mensen

BUSSUM - De tweede dichtbundel van Gaston Bannier 'Als de dagen losser zitten' was een flinke bevalling, maar hij ligt inmiddels in de winkel. Volgens Gaston was het een enerverend jaar.

De kunstenaar en dichter maakte al eerder een dichtbundel 'Lopen zonder een stap te verzetten', maar die kostte aanzienlijk minder tijd en energie. Die ontstond eigenlijk heel spontaan, vanuit vragen van zijn publiek. In de tweede bundel staan in totaal 60 gedichten, een selectie uit alle gedichten die Gaston ooit schreef. "Het moest allemaal bij elkaar passen, dus soms vielen er een aantal af." 

Om de vijf pagina's staat er ook een kort gedicht van één zin. "Een rustmoment", noemt de dichter het zelf. Zelf barst hij van de energie. Terwijl hij vertelt over de totstandkoming van de bundel staat hij op en worden we getrakteerd op een kleine privévoordracht.

Alert en wakker
"De inspiratie is er opeens, ik ben nooit bezig met schrijven. Als ik een mooie zin in mijn hoofd vind, schrijf ik hem op. Het is mijn werk, maar niet mijn baan. Ik ben alert en wakker", licht hij zijn manier van werken toe. Hij vertelt ook dat hij eigenlijk nooit heeft besloten om dichter te worden. Hij lacht hard en somt al zijn jongensdromen op: dat hij op zijn achtste Pipo de Clown wilde worden en twee jaar later was het Swiebertje.

Daarna volgden nog goochelaar, komiek, cabaretier en conferencier als ideale beroepen. Hij haalt even adem: "Maar ik ben altijd al dichter geweest." Onlangs vond hij zijn eerste 'dichtbundel'. Een verzameling van zo'n 20 gedichten die hij op zijn 15e op de typmachine van zijn vader schreef.

Opleiding
Na de havo ging Gaston naar de toneelschool in Maastricht waar hij afstudeerde als theatermaker. Zijn voordrachten zijn dan ook kleine theatervoorstellingen. "Sommige dichters gaan aan tafel zitten en dragen gedichten voor, ik doe het als acteur. Ik vertel een verhaal."

Een grote droom heeft Gaston niet - "Ik droom altijd" - maar even later komt hij terug op de vraag: "Met een poëzieprogramma en een combo door het land. Ik doe dat al, maar het mag groter." Daarmee raakt hij een ander thema. De aandacht die er is voor poëzie, of liever gezegd het ontbreken van aandacht. "Onterecht", aldus Gaston. Want er zit zo veel meer in deze regels op papier. "Poëzie is een gebruiksvoorwerp. Je kunt het telkens weer opnieuw lezen. Ook al weet je wat er staat. Je voelt er steeds anders bij."

De presentatie van de dichtbundel is zaterdag om 15.00 uur bij boekhandel LOS in Bussum.

Meer berichten