Runderkamp zong zing in Delft naar de volgende ronde en werd daarbij begeleid door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk.
Runderkamp zong zing in Delft naar de volgende ronde en werd daarbij begeleid door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. (Foto: Willemijn Ploem)

Podium van Ouderen Songfestival werkt 'verslavend' voor Luc Runderkamp

  Mensen

MUIDERBERG - Het Ouderen Songfestival winnen op 8 december op het podium van het Amsterdamse DeLaMar Theater is een droom die binnen handbereik ligt van de Muiderberger zanger Luc Runderkamp. Hij heeft zich begin deze maand al gekwalificeerd voor de prefinales en is nog maar twee optredens verwijderd van de winst.

Runderkamp vindt meedoen veel belangrijker dan winnen, maar toch moeten we hem niet onderschatten. Hij doet al voor de negende keer mee en behaalde al twee keer eerder de finale en vier keer de halve finale. Zijn hoogtepunt? "Dat was de finale die ik zong in 2013 op het podium van Carré. Een prachtig theater waarin ik mijn eigen lied 'Tranendal' zong. Ik won daar de Publieksprijs en de tweede prijs van de vakjury. Ik denk niet dat ik dat nog kan overtreffen", blikt hij trots terug. 

Prefinale
Runderkamp deed begin dit jaar de prefinale in Delft. "Dat was in een heel leuk theatertje. Je kunt kiezen waar je voor de jury wilt zingen, er zijn meerdere dagen. Iedereen vanaf 55 jaar en ouder mag meedoen aan het Ouderen Songfestival. Je moet goed nadenken over welk lied je gaat zingen, dat is wel een dingetje."

Nederlandstalig
De Muiderberger zingt het liefst Nederlandstalige, maar niet te bekende liedjes. "Ik vind nummers zoals Het dorp of Aan de Amsterdamse grachten van Wim Sonneveld prachtig, maar ik kies voor onbekender werk, anders word je met de uitvoerend artiest vergeleken."

"Uiteindelijk viel dit jaar mijn keuze op een Frans liedje dat vertaald is door Kees van Kooten. Het heet De noorderzon en gaat over een man die een goed huwelijk heeft, twee kinderen en alles lijkt geweldig. Er is niets aan de hand, maar op een dag vertrekt hij met de noorderzon en niemand weet waarheen. Het nummer werd gelukkig goed ontvangen in de zaal, je ziet dat de mensen meegaan in het verhaal. Ik kies graag voor nummers met 'een traan'. Helden van mij zijn Harry Bannink, Guus Vleugel en Jules de Corte." 

Vught
Over een paar weken zingt Runderkamp opnieuw zijn gekozen lied, dit maal in Vught. "Ik kon uit drie zondagen kiezen en op twee daarvan speelt Ajax. Aangezien ik een seizoenkaart heb, was voor mij de keuze makkelijk", lacht hij. Echt spannend gaat het worden in de finale, zoals gezegd op het podium van het DelaMar Theater, dan zingt hij het lied nogmaals, maar dan in een speciale uitvoering met een orkest.

Grote kans is ook dat hij meegaat op tournee in de zomer, zoals ook afgelopen jaar. Dan zingen (oud-)finalisten van het Ouderen Songfestival op plekken in Amsterdam waar veel senioren komen, zoals verzorgingstehuizen. Het gaat Runderkamp om het plezier in zingen en niet zozeer om de roem. Deelname aan The Voice Senior is dan ook totaal niet aan hem besteed. "Ik heb geen enkele ambitie om carrière te maken. Bij het Ouderen Songfestival kennen ze mij en mijn vrouw - we gaan altijd samen, het is daar zo'n hartelijke sfeer - verslavend eigenlijk."


Luc Runderkamp wordt door juryvoorzitter Ben Lansink toegesproken. Foto: Willemijn Ploem


Meer berichten