Bezoekers overvallen door sportschoolbrand: 'Het leek wel een ontploffing'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick

Bezoekers overvallen door sportschoolbrand: 'Het leek wel een ontploffing'

  Mensen

BUSSUM - De grote brand van dinsdagochtend in de sauna van sportschool Bodyconditioning aan de Nieuwe Spiegelstraat heeft aanwezige bezoekers en personeel erg overvallen. Sporters moesten halsoverkop de straat op rennen, zo vertellen ze tegen het BussumsNieuws.  

Op straat staan Foppe Oldenburger en Solita Luten. Ze zijn enkel gekleed in een sportbroek, dun shirtje en een handdoekje om de nek. Zij zijn de sportschool uitgerend nadat bleek dat er brand was. "Eigenlijk zag je niks. We werden gewaarschuwd door de beheerster van de sportschool. Ik wilde nog wat spullen pakken, maar toen zag ik al veel rook in de kleedkamer", vertelt Oldenburger. De sporters verzamelden zich beneden in de hal en stonden te wachten, totdat zij een verschil in luchtdruk voelden. "Het leek wel een ontploffing. Toen zijn wij de straat op gerend", aldus Luten.

Volgens brandweerwoordvoerder Ben Derriks heeft er geen explosie plaatsgevonden. Wel kan brandontwikkeling zorgen voor verschil in luchtdruk en kan er mogelijk een raam gesprongen zijn. De brand werd opgeschaald naar 'grote brand' vanwege de complexheid van het gebouw en de rookontwikkeling. De sportschool huurt onder andere het voormalige huis en de achtergelegen bedrijfshal. Eigenaar van dat gedeelte van het pand, Nico van de Heisteeg, kwam snel naar de locatie. Daar moest hij toekijken hoe de brandweer begon met nablussen.

Grote rook-, roet- en waterschade
Aan de buitenkant van de sportschool is een ingezaagde deur de enige schade, maar binnen blijkt aanzienlijke rook-, roet- en waterschade te zijn. "Mij is verteld dat het nog wel maanden kan gaan duren voordat dit hersteld is", vertelt pandeigenaar Van de Heisteeg. De sportschooleigenaren wilden niet reageren, maar burgemeester Han ter Heegde liet namens hen weten dat zij op korte termijn de fitness willen heropenen, eventueel elders in Bussum.

De brand ontstond mogelijk in de buurt van de sauna in het pand. Volgens een medewerker van gasbedrijf Liander is waarschijnlijk een cv-ketel de oorzaak. Liander was ter plekke omdat het gas plaatselijk afgesloten moest worden in verband met de brand. De brandweer heeft dinsdag bezoekers en personeel moeten evacueren. Er kwamen meerdere brandweerwagens ter plaatse om het vuur te blussen. Buurtbewoners moesten ramen en deuren gesloten houden vanwege de rookontwikkeling. Rond half twaalf, anderhalf uur na de melding, kon het sein 'brand meester' worden gegeven en begon de brandweer met nablussen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>