Bussumse Tonny helpt weggelopen jongen: 'Inspecteur Vlijmscherp is mijn bijnaam'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Tonny Kriek zag uit haar raam de weggelopen jongen op straat lopen.
Tonny Kriek zag uit haar raam de weggelopen jongen op straat lopen. (Foto: Bob Awick)

Bussumse Tonny helpt weggelopen jongen: 'Inspecteur Vlijmscherp is mijn bijnaam'

  Mensen

BUSSUM - De 77-jarige Tonny Kriek aarzelde geen moment toen ze na een melding van Burgernet een weggelopen jongen op straat zag lopen. Ze handelde direct en zorgde dat het kind niets overkwam. Kriek werd afgelopen maandag voor haar actie bedankt door burgemeester Han ter Heegde.

Het was een uur of tien 's avonds toen Tonny via haar telefoon een bericht kreeg van Burgernet. De politie vroeg het publiek op zoek te gaan naar een 12-jarige jongen met donkere kleding, een lichte bontkraag en een zilveren oorbel.

Schim in de schaduw
Tonny zat op haar blauwe bank in haar woning op de eerste verdieping aan de Huizerweg. Ze stond op en keek uit het raam. "Het was al erg donker, maar de lantaarnpalen waren aan. Ik zag aan de overkant een schim in de schaduw. Even later zag ik dat het een jongen was die schuin te straat overstak. Ik dacht: dat is de jongen die ze zoeken. Wat een toeval!

Naar buiten
Ik trok mijn slippers aan en liep naar buiten. Daar bij de schoenenzaak zat hij heel zielig bij een lantaarnpaal. Ik vroeg: hé grote vriend, wat doe jij hier zo laat op straat? Hij vertelde dat hij was weggelopen. Ik vroeg of ik zijn oorbel mocht zien. Hij vroeg zich af hoe ik daarvan wist. Ik zei hem dat veel mensen zich zorgen om hem maakten en nodigde hem uit om binnen wat te drinken.

Moe voor de tv
Hij ging bij mij thuis op de bank zitten, tv-kijken. Hij was erg moe en niet zo praterig. Ik wilde ook niet te nieuwsgierig zijn, het ging mij ook niet aan waarom hij was weggelopen. Maar in de keuken belde ik de politie en zij zijn hem op een hele rustige manier komen halen. De jongen bedankte mij nog met een knuffel. Toen hij weg was heb ik hier wel even met een zakdoek gezeten. Ik ben blij dat het goed opgelost is."

Centraal punt
Paul, de zoon van Tonny, is ook bij het bedankbezoekje van de burgemeester. "Ze zit hier op een heel centraal punt. Ze mist niks vanaf haar uitkijktoren." "Mijn man noemde mij al Inspecteur Vlijmscherp," lacht Tonny.

Burgemeester Han ter Heegde vindt het een prachtig verhaal en hoopt dat het ook anderen kan stimuleren om lid te worden van Burgernet en alert te zijn. "Een melding via Burgernet kan echt het verschil maken," besluit hij.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>