Loes van der Leer schreef een boek over het verlies van haar moeder 'Kleine Mies'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De voormalige cacaofabriek Bensdorp speelde een belangrijk rol in het leven van haar moeder.
De voormalige cacaofabriek Bensdorp speelde een belangrijk rol in het leven van haar moeder. (Foto's: Yvette de Vries)

Loes van der Leer schreef een boek over het verlies van haar moeder 'Kleine Mies'

  Mensen

BUSSUM - 'Alleen maar liefde' heet het boek van Loes van der Leer. Een bijzonder verhaal over haar moeder, de bekende Bussumse 'Kleine Mies', die op 48-jarige leeftijd overlijdt aan kanker.

Wat verlegen zit ze te wachten op wat er komen gaat. De 26-jarige Loes van der Leer blijft liever uit de schijnwerpers. Maar met het boek over het leven van haar moeder, Mies van Steensel, laat ze zich juist van een heel kwetsbare kant zien: een moeder van twee jonge kinderen die op 24-jarige leeftijd haar eigen moeder verloor.

Mies van Steensel, beter bekend als 'Kleine Mies', overleed na een ziekbed van zo'n 10 maanden. Ze was in Bussum vooral bekend vanwege haar fotografieprojecten in 2015: 'De Bussumse Jeugd is Nu!' en 'Bensdorp Inside Out'. In de jaren die volgde legde ze ook de sloop van haar geliefde Bensdorp vast. Daarnaast was ze nauw betrokken bij Elk Gooisch Matras.

Het boek is haar levensverhaal en kan grofweg opgedeeld worden in drie delen. Het eerste deel bestaat uit zo'n tien, dertien velletjes met tekst die haar moeder rond haar 20ste zelf heeft geschreven. Loes heeft er slechts een paar aanpassingen in gedaan. Het middendeel is een verzameling van de blogs die Loes schreef vanaf het moment dat haar moeder hoorde dat ze ziek was in de zomer van 2016, tot haar overlijden op 6 mei 2017. In het derde deel beschrijft Loes hoe het ziektebed van haar moeder verliep en hoe zij dit als dochter heeft beleefd. "Dat was het moeilijkste deel om te schrijven, vooral ook om haar in ere te houden. Ze kon op het laatst niet meer drinken en ik kocht babyvoeding voor haar."

De velletjes met tekst vond ze samen met haar broer, Tommy, na het overlijden van haar moeder. "Het was raar en heftig om dat tegen te komen, maar het verklaart veel van de keuzes die mijn moeder heeft gemaakt nadat ze had gehoord dat ze ongeneeslijk ziek was. Mijn moeder wilde niet in het ziekenhuis belanden, geen zware chemo, niet steeds zieker worden: ze had als jong meisje het ziektebed van haar eigen pleegmoeder meegemaakt. Een lange en keiharde lijdensweg die uiteindelijk uitmondde in de dood. En dat wilde mijn moeder niet. In eerste instantie koos ze voor een vrij experimentele chemobehandeling: die kon aanslaan en haar een paar jaar extra geven, of het kon flink misgaan." Nadat haar moeder een flink aantal onderzoeken had ondergaan, veranderde ze van mening. "Ze was de onderzoeken al zat, omdat ze op die manier niet kon leven zoals ze wilde. Ze heeft toen alles afgeblazen. Ze wilde zo normaal mogelijk leven, tot het laatste moment: met haar haren in de wind en haar handen om een kop koffie."

Het boek is te bestellen via www.boekscout.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>