Wilco Dekker beklimt de hoogste berg ter wereld voor Artsen zonder Grenzen.
Wilco Dekker beklimt de hoogste berg ter wereld voor Artsen zonder Grenzen. (Foto: Bob Awick)
Video

Wilco Dekker beklimt komend voorjaar de Mount Everest

  Mensen

NAARDEN - Wilco Dekker heeft er heel wat voor over om de Mount Everest te beklimmen. Denk aan het gevaar van hoogteziekte, zware stormen en een tocht door de 'Zone des doods' op grote hoogte waar ademhalen erg moeilijk is. Hoewel hij ervoor kiest om met zuurstof te lopen, is er nog altijd het gevaar van overlijden.

Naast de fysieke en mentale uitdagingen moet hij ook dik 40.000 euro ophoesten om de reis te kunnen maken. Maar dat houdt hem niet tegen. Wilco is vastbesloten om zijn doel te bereiken; om als 29ste Nederlander de top van de Mount Everest te bereiken.

Wilco is een ervaren klimmer. Zo is hij hard op weg om de zogenoemde 'seven summits' ofwel de zeven hoogste bergtoppen per continent af te vinken van zijn lijstje. Vijf heeft hij er al gehad. Daarvan kon hij alleen de Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika, gelegen in Alaska, niet afvinken vanwege het slechte weer. "We werden met een vliegtuigje afgezet op een ijzige gletsjer, een uur vliegen vanaf het laatste bewoonbare plekje op aarde. We werden 22 dagen later weer opgehaald. Je bent dan echt op jezelf en de groep aangewezen. Door het slechte weer hebben we twaalf dagen vastgezeten op 4.350 meter hoogte waar het -40 graden was."

Overleven
"Dat waren barre omstandigheden, waarbij het echt gaat om overleven. Fysiek en mentaal had ik het zeker aangekund. Toch zijn er twee factoren die je nooit te baas kunt zijn: slecht weer en hoogteziekte. De beslissing te moeten maken om vanwege het weer terug te keren, en dus niet de top te bereiken, vond ik het allerzwaarst. Dat was zo'n enorme deceptie. Maar ik kijk er met heel veel voldoening op terug. Voor mij zet bergbeklimmen alles in perspectief. Je wordt niet afgeleid: niet door werk, technologie, door mensen of bebouwing. In de bergen is alles puur en eerlijk."

Meer berichten