De ijskarren staan in een stalling bij Dorien thuis.
De ijskarren staan in een stalling bij Dorien thuis. Foto: Yvette de Vries

Dorien droomde van een carrière in de paardensport, maar werd ijscovrouw

Mensen

BUSSUM - Een feestje van de lokale voetbal- of muziekvereniging? De laatste dag voor de schoolvakantie? Een bruiloft of een andere party of lokaal evenement? De kans is groot dat je daar ijscovrouw Dorien Galet treft.

Met haar ijscobrommer crost ze al acht jaar de hele regio door en sinds dit jaar heeft ze er een tweede ijskar bij. Die koppelt ze achter de auto en dan rijdt ze naar de locatie waar ze haar ijsjes gaat scheppen. Inmiddels heeft ze ook drie mensen die voor haar werken als ze extra handjes nodig heeft. Dat gebeurt steeds vaker, zeker nu ze er een tweede ijskar bij heeft. En als ze geen afspraken heeft, staat ze in het weekend op haar vaste stek aan de rand van de Bussumse Heide.

Inmiddels heeft ze een schare vaste klanten die daar regelmatig een ijsje komen halen. Al is het altijd een verrassing of ze er wel of niet is. Want, de afspraken die ze heeft, gaan natuurlijk voor. Ze heeft bijna elk weekend wel een boeking, vandaar dat ze vorig jaar ook een tweede kar heeft aangeschaft. Die ze overigens zelf helemaal heeft opgeknapt.

Dorien heeft nog meer uitbreidingsplannen. Zo wil ze in de winter een oude kinderwagen omtoveren tot ijskar. Die kan ze dan inzetten bij kleinere evenementen. In de winter staan er altijd van dat soort klusjes op de agenda. Ze repareert de stalling van de ijskarren of net zoals vorig jaar knapt ze de ijskarren op of repareert ze de stalling. Eigenlijk zit Dorien zelf de hele week tussen de ijsjes. Doordeweeks werkt ze in de ijsfabriek aan de Vlietlaan en in de weekenden is ze dus 'eigen baas'. In de ijsfabriek werkt ze inmiddels zestien jaar. Door toeval, een vriend vroeg of ze daar wilde komen werken, kwam ze daar terecht. Ze maken al 43 haar Italiaanse schepijs en wat Dorien doordeweeks maakt, verkoopt ze met haar ijskarren. "We maken het daar van A tot Z zelf, dat is zo leuk." Maar ook het ondernemerschap bevalt haar wel en als ijsverkoper is het natuurlijk helemaal top. "Je hebt altijd blije en vrolijke mensen om je heen."

Elke dag een ijsje
Zelf eet ze elke dag een ijsje. Haar favoriete smaken? Die wisselen nog wel eens. Vroeger kon je haar wakker maken voor citroen-, nu gaat ze voor chocolade- en appeltaartijs. Enthousiast vertelt ze dat er ook een hele nieuwe smaak is: croca angelo. Een krokant hazelnootijsje. "Heel lekker", verzekert ze. Helaas kunnen we het niet proeven want het ijs is op. Dit jaar staan aardbeienijs en stracciatella bij de meeste mensen hoog op het lijstje van favoriete smaken. Vanille, dat jaren een beetje uit de gratie was, is volgens haar nu niet aan te slepen. De smaak is weer heel populair als verkoelend tussendoortje.

Uit de krant