[Portretten met passie] Jaap de Jong toverde huiskamer om tot motormuseum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Sjoerd Stoop
Portretten met passie

Jaap de Jong toverde huiskamer om tot motormuseum

  Mensen

WEESP - Jaap de Jong heeft, naast zijn vrouw Ellen, nog een grote liefde: Aermacchi-motorfietsen. Het leverde hem een privémuseum op waar alle modellen staan. En dat in zijn eigen huiskamer.

Een beetje een verborgen parel, want dat mag je best zeggen. Toch kun je er als je langs de Vecht over de Hoogstraat van Weesp loopt en voorzichtig de huiskamertjes langs gaat amper omheen: de huiskamer vol met motoren.

Museum
Eenmaal achter de deur tref je het enige museum met Aermacchi-motorfietsen ter wereld. Drijvende kracht achter het bijzondere stekje: een trotse en gepassioneerde 'conservator' Jaap de Jong.

Ver voordat er überhaupt sprake was van een museum kocht Jaap zijn allereerste Aermacchi-motorfiets. De Weesper was op slag verliefd. "Ik weet nog dat ik 'm kocht. Hij stond in Amsterdam bij Jan Markus in de etalage."

Italiaans rood
"Dat was toen nog zo. Geen dure showrooms, gewoon in de etalage. Dit moest hem worden. Een mooi ontwerp, Italiaans design en de kleur… Italiaans rood. In die tijd waren de meeste motorfietsen zwart."

"Je zag ze niet veel op straat. Het was een relatief dure motorfiets. Ik werkte toen al bij de luchtmacht en verdiende daar wat beter zodat ik de Aermacchi kon kopen. Op afbetaling, dat wel. Je hebt veel bekijks. Toen en nu nog steeds. Het zijn toch bijzondere machines", vertelt Jaap bevlogen.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>