Afbeelding
Foto: Pixabay

Plan voor huis tegen eenzaamheid

Mensen

BUSSUM - Een 'inloophuis' waar mensen kunnen samenkomen om eenzaamheid te bestrijden en meer sociale samenhang in de buurt te creëren. Bussum moet zo'n plek krijgen als het aan Roel Kamphuis van de ChristenUnie ligt.

Een inloophuis is een soort huiskamer waarbij een regisseur wordt aangesteld om instanties deel te laten nemen aan dit project. De regisseur kan, als het succesvol is, dit concept gaan uitrollen in andere buurten. Kamphuis wil eerst onderzoeken of er een inloophuis kan komen in de Westereng. "Eenzaamheid komt voor in alle leeftijden. Bij kinderen, jongeren, jongvolwassen, volwassenen, senioren en ouderen", aldus Kamphuis. "Om dit te veranderen, hebben inwoners vaak een zetje nodig."

Koffieochtend helpt aan sociale samenhang
Uit ervaringen bij wijkontmoetingscentra blijkt dat er bij deelnemers aan bijvoorbeeld een koffieochtend een sociale samenhang in de groep gaat ontstaan. "Toch durven met name vereenzaamde mensen de stap niet te zetten om naar een buurthuis te komen. Wijkcoaches en buurtsportcoaches zijn aan het bekijken hoe je deze mensen wel kunt bereiken. Ook kunnen vrijwilligers van het inloophuis bij 'eenzame' mensen langsgaan om ze uit te nodigen."

De pilot is dan ook bedoeld om deze mensen op vaste tijden naar het inloophuis te krijgen om met ze in gesprek te gaan.

Uit de krant