Bastion Oranje in Naarden-Vesting.
Bastion Oranje in Naarden-Vesting. Foto: gemeente Gooise Meren

Akkoord over Bastion Oranje

Algemeen

NAARDEN - Na constructieve gesprekken tussen Stichting Monumentenbezit (SMB), eigenaar van onder andere de gebouwen die behoren tot Bastion Oranje, en het bestuur van BOBO (Vereniging Bewoners Omgeving Bastion Oranje) is besloten om een bouwvergunning aan te vragen voor gebouw G van Bastion Oranje.

Afhankelijk van de verdere doorlooptijd van het vergunningstraject is de SMB voornemens om rond juni aan te vangen met de werkzaamheden. In goed overleg met SMB heeft het bestuur van BOBO de diverse zaken met SMB afgesproken. Zo mag er door toekomstige huurders niet buiten worden gewerkt voor zover het werkzaamheden betreffen die geluidsoverlast veroorzaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gebruik van machines of gereedschap waarbij geluidsoverlast ontstaat. Uiteraard is laden en lossen wel toegestaan. De eventuele nieuw aangebrachte verlichting moet passend zijn bij het monument (’romantisch’).

Een wat hogere groenblijvende heg wordt geplaatst tussen de parkeerplaatsen en de openbare weg, zodat zichtlijnen niet worden bepaald door geparkeerde auto’s en busjes. Omwonenden mogen daar - zolang het huidige parkeerbeleid van de gemeente van toepassing is - parkeren. Feesten en partijen zijn niet toegestaan in de ruimtes van het bastion. Een bedrijfsgerelateerd event kan wel worden toegestaan door SMB. Denk hierbij aan een opening of presentatie van een nieuwe kunstcollectie (in geval van een atelier).

De omwonenden van Bastion Oranje menen dat zij en SMB op constructieve wijze zijn gekomen tot goede afspraken, die enerzijds het gebouw nieuw leven inblazen passend bij de huidige tijdsgeest en anderzijds het woongenot van omliggende bewoners voldoende borgen. SMB zal alle afspraken met de huurders schriftelijk vastleggen.

Uit de krant