Mark Rutte was vorig jaar op Goede Vrijdag nog van de partij. Dit jaar staat hij niet op de gastenlijst.
Mark Rutte was vorig jaar op Goede Vrijdag nog van de partij. Dit jaar staat hij niet op de gastenlijst. Foto: © Bob Awick

Rijzende ster Johanna Soller leidt Matthäus-Passion van Bachvereniging

Kunst & Cultuur

NAARDEN - De Nederlandse Bachvereniging tourt weer door het land met de Matthäus-Passion van Bach. Op 27, 28, 29 en 30 maart is de uitvoering te beluisteren in de Grote Kerk. Gastdirigent in deze 102de editie is Johanna Soller, een rijzende ster onder barokdirigenten. Onder haar leiding zal Bachs meesterwerk dicht bij het publiek staan en volgens Soller een stuk zijn dat je ‘bijna aan den lijve kunt mee-voelen’.

De Duitse Johanna Soller maakt met de Matthäus-tournee haar debuut als dirigent bij de Bachvereniging. De jaarlijkse passie krijgt onder haar leiding de persoonlijke en herkenbare lading die het volgens Soller heeft: “Bach slaagt er als geen ander in om ons te betrekken, ook wie niet noodzakelijk zelf gelooft. De kruisiging zelf staat überhaupt niet centraal, de focus ligt op het verkennen van menselijke relaties. Eenzaamheid is een veel belangrijker thema, net als angst.”

Barokdirigent

Soller, gespecialiseerd in vocale muziek en de historische uitvoeringspraktijk, timmert aan de weg als barokdirigent. Sinds het begin van dit seizoen 2023/2024 staat ze aan het hoofd van het Münchener Bachchor & Orchester. Ze verdiende al ruimschoots haar sporen als klavecinist, organist en koordirigent binnen de wereld van de oude muziek. Bij de Bachvereniging was ze eerder koordirigent bij Der Tod Jesu van Carl Heinrich Graun.

De uitvoerenden zijn: Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Johanna Soller
Thomas Hobbs (evangelist), Isabel Schicketanz (sopraan I), Alex Potter (alt I), Raphaël Höhn (tenor I), Felix Schwandtke (bas I), Myriam Arbouz (sopraan II), Marine Fribourg (alt II), Guy Cutting (tenor II), Drew Santini (bas II) en het Kampen Boys Choir.

Lamentaties

Naast de uitvoeringen van de Matthäus-Passion kent de jaarlijkse passietijd van de Bachvereniging nog een traditie: de Lamentaties, een intiem concert op de vroege ochtend van Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, voorafgaand aan de Matthäus-Passion. Dit jaar: lamentaties uit de renaissance, samengesteld door Donald Bentvelsen, als kernlid een vaste waarde in het vocaal ensemble van de Bachvereniging.

De Nederlandse Bachvereniging is een uniek en toonaangevend vocaal-instrumentaal ensemble. Ruim honderd jaar geleden begonnen we met het uitvoeren van Johann Sebastian Bachs Matthäus-Passion in Grote Kerk Naarden. Sindsdien zetten we ons met hart en ziel in om Bachs muziek met de wereld te delen. Met educatieve projecten, talentontwikkeling, het online platform All of Bach en rond de zestig concerten per jaar geven we invulling aan onze missie Bach voor iedereen. Info: https://www.bachvereniging.nl/matthaus-passion-in-naarden 

Uit de krant