Er wordt van alles binnengebracht, zoals deze kruiwagen, gedoneerd door RTL.
Er wordt van alles binnengebracht, zoals deze kruiwagen, gedoneerd door RTL.

Eveline Smits van Oyen leeft haar droom door anderen te helpen

Human Interest

BUSSUM - Door twee ontmoetingen in korte tijd nam het leven van Eveline Smits van Oyen een drastische wending. En daar is ze de personen in kwestie nog steeds heel erg dankbaar voor.

Eerst ontmoette ze de Syrische Najjar en twee dagen later liep ze Raoul Kuiper tegen het lijf. Dat was in september vorig jaar. Inmiddels is ze 20 uur per week in de weer met de Stichting Nieuw in 't Gooi (voorheen Elk Gooisch Matras Komt Van Pas). Daarnaast is ze ook vrijwilliger bij de Voedselbank, werkt ze parttime op een advocatenkantoor en runt ze haar gezin met vier pubers.

"Door Raoul, een van de medeoprichters van Elke Gooisch Matras Komt Van Pas, kan ik mijn droom echt waarmaken", steekt ze van wal. En dat is anderen helpen. "Ik vind dat je er voor elkaar moet zijn, elkaar moet helpen. Ik heb het goed en ik vind dat ik dat moet delen." En daarbij gaat het wat haar betreft niet om geld. Ze verwijst direct naar de letterlijke betekenis van het woord 'samenleven'. "Je moet het samen doen." Raoul en zij zijn een echt team, weten precies wat ze aan elkaar hebben en hebben een half woord nodig om elkaar te begrijpen. En Najjar heeft ze voor altijd in haar hart gesloten. Met hem heeft ze een bijzondere band.

Matras op de grond
Haar eerste ontmoeting met Najjar was bij hem thuis. Al kun je van een thuis nauwelijks spreken, blijkt. Het ging om een intake voor de Voedselbank. "Hij leefde in een ruimte met twee stoelen en een matras op de grond." Hoewel het niet de eerste keer was dat Eveline in aanraking kwam met schrijnende armoede, maakte de situatie waarin Najjar zich bevond grote indruk op haar. "Ik was echt geschrokken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant