De Nederlandse landbouw is in rep en roer.
De Nederlandse landbouw is in rep en roer. Foto: Volksuniversiteit Het Gooi

Openingslezing Volksuniversiteit Het Gooi: ‘Het Gooi en de boeren hebben elkaar hard nodig’

Cultureel

GOOISE MEREN - Willem Lageweg, directeur van de Transitiecoalitie Voedsel, geeft donderdag 6 oktober om 20.00 uur in het Brinkhuis in Laren een lezing. Het thema luidt: Het Gooi en de boeren hebben elkaar hard nodig.

De Nederlandse landbouw is in rep en roer. Klimaat, stikstof, natuur, water- en luchtkwaliteit stellen hoge eisen aan de sector. “Tegelijkertijd eet de consument veel bewerkt en ongezond voedsel tegen de laagst mogelijke prijzen”, meldt Volksuniversiteit Het Gooi, waaronder ook de VU Gooise Meren valt. “Iedereen wijst naar elkaar. Dat moet anders.” Willem Lageweg van Transitiecoalitie Voedsel staat met zijn club middenin de branding van deze discussie. Hij is in direct overleg met kabinet, de sector en de samenleving. 

In gesprek
Tijdens de lezing ‘Het Gooi en de boeren hebben elkaar hard nodig’ neemt Lageweg bezoekers mee in de dilemma’s en de oplossingsrichtingen. Hij nodigt mensen van harte uit mee te denken en te praten. “Ik kijk er naar uit om met de mensen in gesprek te gaan. Dit is geen onderwerp dat vanuit een ivoren toren benaderd moet worden. Je moet de mensen meenemen en luisteren.”

Advies
Lagewegs Transitiecoalitie Voedsel bracht recentelijk samen met de Boerenraad een aantal experts bijeen. Zij vormden samen met boeren en bestuurders de initiatiefgroep Regie op Ruimte, die vorige maand een manifest lanceerde: ‘Toekomst zoekt boer’. Het bevat een nieuw advies voor de overheid om boeren bij te staan in de omslag die van hen wordt verwacht. Het kernpunt van dat advies is om de markt krachtig bij te sturen, zodat er structureel geldstromen op gang komen voor boeren die verduurzamen. “Alleen op die manier ontstaat er voor hen perspectief om met duurzaamheid een goede boterham te verdienen”, legt Volksuniversiteit Het Gooi uit. “Maar van de burger mag ook verwacht worden dat de urgentie voor een andere manier van consumeren en produceren een beetje doordringt.”

Willem Lageweg voegt daaraan toe: “Er heerst nog te veel het beeld dat we hier het beste jongetje van de klas willen zijn. Maar een feit is dat al die maatregelen waar we nu tegenaan lopen het gevolg zijn van Europese regels, die we als Nederland jaren vrolijk aan onze laars gelapt hebben.”

Voor aanmelding en informatie: www.volksuniversiteithetgooi.nl. De kosten bedragen 10 euro.

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief