Uit 'Blinde Date'.
Uit 'Blinde Date'. Foto: Annemieke van der Togt

Musicalcomedy ‘Blind Date’ in Spant; over de wondere wereld van daten

Cultureel

BUSSUM - Musicalcomedy is een genre dat niet heel vaak ten tonele wordt gebracht. Daarom vinden Brigitte Heitzer, Freek Bartels en Sanne Franssen het ook zo enorm leuk om met Blind Date de theaters in te gaan. Ook Bussum wordt bezocht!

“Blind Date is een nieuwe Nederlandse musical en speciaal voor ons geschreven”, trapt Brigitte Heitzer af. “Het is ook heerlijk om samen met Freek, Sanne en regisseur Joep Onderdelinden aan het stuk te sleutelen. We hebben echt een inbreng. Dat is toch echt anders bij een stuk wat al helemaal vast staat of waaraan je niks meer mag veranderen.” Bartels vult aan: “Ik sta dit seizoen in Blind Date en Les Miserables. Die afwisseling van een nieuw stuk en een bestaande voorstelling vind ik erg fijn.” Franssen is blij met deze werkwijze: “Alles is bespreekbaar. Het is heel tof en vernieuwend geschreven maar door onze inbreng wordt deze voorstelling ook echt van ons.”

Live-muziek

Blind Date gaat over Bob en Jenny. Ze zijn al een tijdje single en het lukt maar niet om iemand te vinden en daarom schrijven ze zich bij het datingbureau van Roos dat blind dates organiseert. En dat is natuurlijk hét ingrediënt voor allerlei hilarische ontwikkelingen. Bartels is erg te spreken over de muziek. “Die past er echt enorm goed bij. Ontroerende ballads, up-tempo nummers, maar ook mooie meerstemmige stukken”, zegt hij. “En ik ben vooral heel blij dat de muziek live wordt gespeeld door een combo. Dat is tegenwoordig echt niet altijd het geval. Maar live-muziek heeft zo’n meerwaarde.”

“Dat het comedy is maakt het natuurlijk best spannend want hoe gaat het publiek straks reageren”, zegt Franssen. “Dat weet je pas als je het theater in gaat. En dan is er ook nog het verschil tussen de noordelijke provincies en de zuidelijke provincies.” De zuidelijke provincies hebben de naam stil te zijn maar dat is helemaal niet waar hoor”, lacht Heitzer die oorspronkelijk uit Limburg komt: “Het is altijd heel spannend hoe een grap valt. Het is echt een genre apart. Musicals als Diana en Evita zijn toch meer beschouwend. Met comedy heb je meer interactie met het publiek.” Voor Franssen is de voorstelling vooral flink wisselen, want zij speelt naast de eigenares van het datingbureau ook tal van andere kleinere rollen. “Dat is gelukkig wel vrij simpel hoor met een bril, een haarlok of een ander accent”, vertelt ze. “Maar het wordt in ieder geval wel snel schakelen.”

Liefdesleven

Bij een musical over daten en blind dates valt natuurlijk de onvermijdelijke vraag of ze zelf veel ervaring hebben met dates. “Ik ben al vijftien jaar met Jordi en toen ik hem zag, sloeg gelijk de vlam in de pan”, vertelt Heitzer. “Toevallig had ik al wel een blind date staan twee dagen later. Die date was natuurlijk niets want ik kon alleen maar aan Jordi denken.” Dat geldt ook voor Franssen: “Ik heb er eigenlijk vrij weinig ervaring mee en heb mijn vriend face-to-face ontmoet.” Bartels lacht: “Ik heb weleens fases gehad dat ik via apps heb gedatet, maar ik vind het toch wat ongemakkelijk. Je komt toch liever in de kroeg iemand tegen. Maar in de lockdowns kon je niet anders.”

Blind Date is van 16 september tot en met 23 december te zien in de Nederlandse theaters. Op zaterdag 15 oktober is de voorstelling te zien in Spant in Bussum. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten via www.spant.org.Kijk voor meer info op wwwblinddate.one

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief