Afbeelding
Foto: Frenk Volt

Waterweekend bij het Muiderslot

Cultureel

MUIDEN - Het Muiderslot wordt al ruim zevenhonderd jaar omringd door water. Ook is het onderdeel van de Hollandse Waterlinies en van de Stelling van Amsterdam, allebei UNESCO Werelderfgoed. Maar was dat water nou een vriend of een vijand voor het kasteel? 

Je komt het allemaal te weten tijdens een bezoekje aan het Waterschildpaviljoen achter het Muiderslot. Of door mee te doen met een van de vele wateractiviteiten op 20 of 21 augustus. Zo zijn er waterrondleidingen waarbij je droge voeten houdt, maar er zijn ook activiteiten waarbij je kleddernat kunt worden, zoals suptours over de vestinggracht of waterspellen. En op zondag stelt het Waternet speciaal voor bezoekers van het Muiderslot de deur van de damsluis de Stenen Beer open.

Natte voetentour

Het Muiderslot is de oudste waterburcht van Nederland: een kasteel dat ‘met z’n voeten’ in het water staat. Het is niet voor niets gebouwd op deze strategische plek: hier kwamen de rivier de Vecht en de voormalige Zuiderzee (nu het IJmeer) bij elkaar. Tijdens de suptour vertelt de rondleider je er van alles over. Het suppen is geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar met zwemdiploma. Ervaring met de sup is niet nodig.

Blijf je liever op het vasteland? Ga dan mee met een van de rondleiders over de vestingwallen. Tijdens een watertour hoor je alles over wonen in een waterburcht door de jaren heen. Deze rondleiding is vooral leuk voor volwassenen.

Stenen Beer

Bij het Muiderslot staat een dam, de Stenen Beer, die vroeger werd gebruikt om het kasteel te verdedigen. Je kon er namelijk de polder mee onder water zetten zodat de vijand niet dichtbij kon komen. Tegenwoordig gebruikt het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de dam om, als dat nodig is, water in de Naardertrekvaart te laten lopen. De dam is hol en op zondag 21 augustus staat de deur speciaal open voor bezoekers van het Muiderslot en kan je binnenin een kijkje nemen tussen 11.30  en 14.30 uur.

Voor kids is er ook heel veel leuks te doen tijdens het waterweekend bij het Muiderslot! Er is een ‘waterbox’ waar kids leuke proefjes mee kunnen doen. Ook is er een watersafari door de tuinen en over de vestingwallen. Met een schepnet en een vergrootglas verken je de omgeving van het Muiderslot. Leuk voor kids tussen 6 en 11 jaar. Of haal de kunstenaar in jezelf naar boven, want de kinderen gaan schilderen met aquarel (waterverf) in de kasteeltuinen, met water en natuur als inspiratie. Aan het einde van de dag wordt er gevist op plastic soep: met een bootje of een sup in de slotgracht. Wie durft?

Het Muiderslot is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, ook op alle feestdagen. Kaartjes voor entree museum en de extra activiteiten zijn te koop via muiderslot.nl of aan de kassa. De wateractiviteiten worden georganiseerd in samenwerking met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Mogelijk in 2023 terugkeer van Proeverij van Gooise koren Bonte mix van koren zingt voor groot publiek; hele gezellige drukte in Naarden-Vesting Cultureel 26 sep, 16:15
Afbeelding
Geweldig buurtfeest in Muidense wijk Noordwest Buurt & wijk 26 sep, 12:45
Afbeelding
Auto vanaf station Bussum-Zuid gestolen 112 26 sep, 12:03
Afbeelding
Wethouder Luijten en voorzitter BFC openen nieuw kunstgrasveld Sport 26 sep, 10:00
Logo
Afbeelding
Achterstallig loon is inzet Geschil tussen werkneemster en baas van Bos en Hei in Naarden; schikking tussen beide partijen blijft uit Algemeen 26 sep, 07:00
Afbeelding
Ondergrondse container opgeblazen met bom in Bussum foto’s 25 sep, 19:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Het ontstaan van Bussum Algemeen 25 sep, 10:55
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: 14 clubs doen mee in gemeente Gooise Meren Sport 25 sep, 07:59
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief