Afbeelding
Foto: collectie familie Meijer

Zomerexpositie Kunst aan Zee in Muiderberg

Cultureel

MUIDERBERG - De zomerexpositie van Kunst aan Zee (Kerkpad 2) is tot en met 11 september (m.u.v. 14 augustus) tussen 13.00 en 16.00 uur te bezichtigen. Opnieuw staat het werk van Jan Meijer centraal, maar dit keer zijn het zijn tekeningen. 

Jan Meijer, de legendarische schoolmeester uit Muiderberg, heeft als schilder ook landelijk bekendheid verworven. In het verleden is zijn schilder- en tekenwerk regelmatig te zien geweest in het dorp in grotere of kleinere exposities. Maar deze expositie wordt een heel bijzondere, laat Reinier Gadellaa weten.

Ruim twintig - om precies te zijn 22 - weinig of nooit vertoonde kunstwerken van Jan Meijer zijn te zien en de nadruk ligt dit keer op zijn virtuoze tekenstijl. Landschappen, dorpsgezichten en een enkele naaktstudie, aangevuld met olieverfschilderijen op doek en paneel onder andere uit de familiecollectie van de Meijers. Het oudste werk hier getoond stamt uit 1935 en het jongste is van 1977.

Passie

Gadellaa: “Ik leerde Jan Meijer kennen in de jaren 80 toen ik tijdens een zondagmiddagwandeling zijn ‘vitrine’ bezocht in het ‘huis van de meester’ naast de voormalige dorpsschool op de Brink. We raakten aan de praat over onze liefde voor het schilderen en de grafiek en ik kocht wat werk van hem. Wat me trof was de passie voor het vak die hij altijd had behouden”, vertelt Gadellaa.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Zelfportret Jan Meijer, 1950. - Tekening: collectie familie Meijer

De omstandigheden - zijn voortschrijdende ouderdom en het feit dat hij zou vertrekken naar de Florisberg-woningen - hinderden hem niet om daar een schilderplek in te willen richten onder het dakraam. “We hadden veel gemeen. Beiden een basisonderwijsachtergrond en ook opgeleid in de schilderkunst, de drang om te blijven tekenen en schilderen ondanks de schoolbesoignes. Uit de latere bestudering van de data op zijn tekeningen en schilderijen werd volkomen duidelijk dat ook onze kunstzinnige ambities in dezelfde periodes de grootste bloei kenden: namelijk in de schoolvakanties en op reizen in het buitenland.” Bijzonder is daarom dat de familie een vakantiealbum uit 1950 in bruikleen heeft gegeven dat dit geweldig illustreert. “Foto’s van een strandvakantie in Noord-Holland, verlucht met tal van ter plekke gemaakte tekeningen en schetsen van kinderen, landschappen en strandtaferelen. Ook mochten we zijn originele veldezel lenen. We plaatsen hem centraal op deze expositie met een zelfportret, ook uit 1950.”

‘Voor den etser’

Niet lang na de ontmoeting op de Brink, stond Meijers echtgenote met een grote doos voor deur van Reinier Gadellaa in de Dorpsstraat. ‘Voor den etser’, stond er in een keurig handschrift op. “Jan Meijer droeg bij die gelegenheid al zijn etsplaten en etsgereedschap aan mij over, omdat hij wist dat hij het niet meer zou gebruiken en ik er misschien nog wat aan had. Dat stelt ons nu in de gelegenheid bij deze tentoonstelling een kleine vitrine in te richten met dit materiaal, als illustratie van zijn grafische kwaliteiten. Vorig jaar vroeg Jan de Beus mij om samen met hem deze expositie vorm te geven, wetend dat ik in het bezit ben van een mooie collectie tekeningen van deze ‘meestertekenaar”. Ik heb er enthousiast gehoor aan gegeven.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Overval op Kruidvat in centrum Hilversum; politie zoekt dader Update 9 aug, 14:15
Logo
Afbeelding
Antwoorden college op schriftelijke vragen Hart voor Hilversum Zorgen over personeelstekorten huishoudelijk hulp: cliëntenstop bij elf van de negentien aanbieders Zorg 9 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
In GRRU-gesprek met... vrijwilliger Brigitte Quadflieg ‘We willen heel graag inspireren’ Natuur en Milieu 9 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Manege Any Dale blij met hun oorspronkelijke ‘oude’ naam ‘Vooral bij het communiceren naar leden of klanten toe was de naam niet eenvoudig’ Bedrijven 8 aug, 13:54
Logo
Afbeelding
Zomerserie Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij Buurtplatform KTV zet zich massaal in om wijken zwerfvuilvrij te krijgen Natuur en Milieu 8 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Topografische kaarten met en zonder geheime plekken Algemeen 7 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret I Natalie Kapteijn ‘We moeten in toekomst creatief zijn met inkomsten en uitgaven’ Mensen 6 aug, 06:00
Logo
Afbeelding
'Wordt actief en bouw gezonde gewoontes' Biko Blommestein maakt aangepast sporten in het Gooi aantrekkelijk Sport 5 aug, 13:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief