Afbeelding
Foto: PR

Moderne Afrikaanse kunst in House of Dialogue

Cultureel

BUSSUM - In House of Dialogue in Bussum vindt tot en met 3 juli de expositie Let’s Talk About Art plaats: een indrukwekkende tentoonstelling van moderne Afrikaanse kunst, met werken van negen jonge sociaal geëngageerde kunstenaars uit Mali en Senegal.

Terugkerende thema’s in de kunstwerken zijn migratie, emancipatie, duurzaamheid en inclusiviteit. Iedere maand wordt er voor geïnteresseerden een lezing georganiseerd, inclusief online meet-and-greet met een kunstenaar.

De expositie en de bijbehorende lezingen (6 april, 11 mei en 29 juni van 19.30 tot 21.00 uur) vinden plaats in House of Dialogue aan de Nieuwe Spiegelstraat 11. Kosten per lezing 12,50 euro. Aanmelden voor een bezoek aan de tentoonstelling of deelname aan een lezing kan via info@houseofdialogue.nl of 035-7200005.

Van kunstlab tot expositie

In Afrikaanse landen is er vaak geen culturele infrastructuur en is er een gebrek aan sociale steun voor beeldend kunstenaars. Rosalie van Deursen (kunsthistorica en oprichter van Urban Africans) en Loes Kuijpers (museoloog en oprichter van M-OGO) lanceerden daarom een jaar geleden een online kunstlaboratorium voor jonge opkomende en maatschappijkritische kunstenaars uit Mali en Senegal. Vanuit de ambitie om hedendaagse kunst in Afrika meer zichtbaarheid te geven, zodat de kunstenaars en hun werk lokaal, regionaal en internationaal de aandacht krijgen die zij verdienen. In het kunstlab werkten negen kunstenaars negen maanden lang aan hun kennis en vaardigheden door middel van online lezingen en workshops - met Van Deursen en Kuijpers als mentoren en een breed scala aan gastdocenten van het Afrikaanse continent en de diaspora. Het resultaat: een schitterende tentoonstelling in Mali, én een prachtige tentoonstelling bij House of Dialogue in Bussum.

De kunstenaars

Een van de kunstenaars wiens werk in de expositie wordt getoond, is Mamadou Doudou: “Mijn artiestennaam is Dioman. Op jonge leeftijd heb ik de brutaliteit en onverbiddelijkheid van het leven ervaren. Ik werd dakloos en leefde op straat. Deze donkere periode heeft een grote invloed gehad op mijn werk als kunstenaar. Het leven is een gevecht met jezelf. En ik heb mijzelf beloofd nooit de hoop te verliezen. Sindsdien probeer ik een positieve energie, een optimistische vibratie van frisse, levendige en krachtige kleuren te verspreiden middels mijn werk dat een mengeling is van straatkunst, pop-art en abstractie. Ik gebruik de gloeilamp van Edison in mijn werken, hetgeen voor mij letterlijk en figuurlijk het symbool voor hoop en licht is. Natuurlijk hebben we ook een donkere kant nodig, want zonder een donkere kant is er geen licht.”

Naast de werken van de kunstenaars die hebben deelgenomen aan het kunstlab, is de tentoonstelling uitgebreid met kunst van een aantal andere geëngageerde hedendaagse kunstenaars van het Afrikaanse continent. De expositie biedt ruimte aan kunst van Kine Aw, Kh Bamba, Barkinado Bocoum, Ange Dakouo, El Bachir Diouf, Pamela Enyonu, John Kamicha, Abdoulaye Armin Kane, Dioman, Yaye Habibatou Keita, Amy Celestina Ndione, Piniang, Diakaridia Sangaré, Ephrem Solomon Tegegn, David Thuku, Daouda Traoré, Diakaridia Traoré en Moussa Traoré.

House of Dialogue, gevestigd in de oude Bensdorp chocoladefabriek in Bussum, is een plek waar werken, leren en inspireren samengaan. Alles draait er om verbinding. Verbinding die ontstaat uit de kruisbestuiving tussen beeldende kunst, educatie, ondernemerschap en de samenleving in al haar geledingen. House of Dialogue is huis van managementadvies- en trainingsbureau Dialogue, gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en samenwerking. Met kunst en dialoog als inspiratiebron, organiseert House of Dialogue regelmatig events over actuele thema’s.

Afbeelding

Uit de krant