Afbeelding
Foto: InterEvent

Stekker uit kunstbeurs NAARDEN the Art fair 2022

Cultureel

NAARDEN - De organisatie van NAARDEN the Art fair heeft - op de dag dat de beurs eigenlijk zou starten - voor editie 2022 de stekker uit de kunstbeurs getrokken. 

Organisator InterEvent is tot dit besluit gekomen na de recente persconferentie van de overheid. Vanwege de geldende coronamaatregelen kan het evenement, dat oorspronkelijk dit jaar haar 25ste jaargang zou vieren, niet doorgaan. Vooral de anderhalve meter maakt het evenement onmogelijk. “Met een paar honderd bezoekers is de anderhalve meter niet te garanderen of te handhaven. De Grote Kerk is hier niet groot genoeg hiervoor”, aldus Johan Rissik van InterEvent.

Het evenement was afgelopen december al uitgesteld naar maart, omdat de organisatie ervan uitging dat de coronagolf dan was gaan liggen. “Normaal gesproken zou vandaag, 27 januari de beurs van start gaan. Toen kon er niks dus hebben we het uitgesteld naar maart. Nu worden de maatregelen pas over zes weken weer opnieuw bekeken en dat is voor ons te onzeker. De financiële risico’s worden te hoog.”

(Tekst gaat door onder de foto)


Foto: InterEvent

De organisatie betreurt dat het evenement niet doorgaat: “We hebben er buikpijn aan overgehouden. We doen deze beurs al 25 jaar in Naarden. We hadden ons hierop verheugd. Dit is echt een feestje. We hadden echt gehoopt dat een coronatoegangsbewijs voldoende zou zijn en we de bezoekers een bepaalde vrijheid konden bieden”, aldus Rissik. 

De optelsom van de maatregelen is volgens Rissik onmogelijk: “Een verplicht coronatoegangsbewijs, een maximaal aantal personen (de groep wordt gehalveerd), horeca mag alleen maar zittend, een mondkapje en anderhalve meter. Dat kan gewoon niet bij dit evenement. Bovendien: met een mondkapje op zie je iemand zijn glimlach niet.”

Hoewel de versoepelingen welkom zijn, schiet de sector er vooralsnog weinig mee op. “Het is voor ons heel dubbel. Natuurlijk zijn we blij met de versoepelingen maar we zijn hier eigenlijk niet mee geholpen. We zijn driekwart jaar bezig geweest met organiseren. Gelukkig geven onze deelnemers en toeleveranciers ons complimenten dat we hebben gedurfd dit te annuleren. Liever 100 procent dan maar half.”

Een nieuwe editie van de NAARDEN Art fair staat op de agenda voor 26 tot en met 29 januari 2023 (opening 25 januari) in de Grote Kerk Naarden.

Uit de krant