Afbeelding
Foto: PR

‘Kom zijn liefste’, voorstelling over Herman Gorter in Podium deMess

Cultureel

NAARDEN - Tijdens de Poëzieweek presenteert collectief het Feest der Poëzie op zondag 30 januari vanaf 15.30 uur een voorstelling over dichter Herman Gorter met voordracht, muziek, film en een boekpresentatie bij Podium deMess.

Herman Gorter (1869-1927) is bekend van regels als ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ en ‘Zie je, ik hou van je’. Hij bracht een nieuwe muziek in de Nederlandse poëzie en zijn werk ontroert nog steeds. Hij was dichter, socialist, minnaar, sportman en nog veel meer. Ook met het Gooi heeft hij een connectie: hij woonde een aantal jaar aan de Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 66, Bussum, in een huis naar ontwerp van Berlage. 

Het Feest der Poëzie presenteert twee publicaties tijdens deze voorstelling over Gorters zijn werk en leven: de nieuwe bloemlezing uit zijn gedichten ‘Een rood lied zingt er’ van Uitgeverij HetMoet en drie liederen van Antoine Oomen op teksten van Gorter, uitgegeven door Ascolta Music Publishing. 

Filmbeelden

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder en soundscape-Brian Sinnema (elektrische gitaar) en Jesper Doolaard (klarinet) brengen nummers van de cd ‘Herman Gorter - Verzen 1890’, waarbij de gedichten uit de lyrische, experimentele, sensitieve periode van deze classicus, dichter en socialist een unieke samenklank aangaan met Beggar Brahims klanklandschappen. Zij besluiten hun optreden met een voordracht met begeleidende muziek bij filmbeelden naar Gorters gedicht ‘Mijn liefste was dood’.

Klassiek muziekduo Saskia de Man (sopraan) en Daan van de Velde (piano) brengt bijzonder en nauwelijks uitgevoerde liederen op teksten van Gorter, waaronder nieuwe composities van de hand van Antoine Oomen en zeldzaam archiefmateriaal. Verder bijzondere filmbeelden van Gorter van filminstituut Eye en de première van onze videoclip naar Gorters ontroerende gedicht ‘In de zwarte nacht is een mensch aangetreden’. Kaarten: https://demess.nl/agenda/ 


Uit de krant