Mensen met een visuele beperking bezoeken de tuinen van Rijksmuseum Muiderslot onder begeleidinig van Nitish Sudhir Soundalgekar, medewerker Rijksmuseum Muiderslot.
Mensen met een visuele beperking bezoeken de tuinen van Rijksmuseum Muiderslot onder begeleidinig van Nitish Sudhir Soundalgekar, medewerker Rijksmuseum Muiderslot. Foto: Muiderslot

Rijksmuseum Muiderslot wint RAAK stimuleringsprijs; 20 mille ‘in the pocket’

Cultureel

MUIDEN - Rijksmuseum Muiderslot is een van de drie gelukkige winnaars van de RAAK stimuleringsprijs 2021. Met de prijs van 20.000 euro kan het Muiderslot het museum en de tuinen beter toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking. 

De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van de Oogvereniging. Ook Museum het Schip in Amsterdam en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam vielen in de prijzen. “We zijn trots dat het publiek zo massaal op ons heeft gestemd. Met het geld van deze geweldige RAAK stimuleringsprijs kunnen we het Muiderslot voor nóg meer mensen toegankelijk maken. Wij zijn als rijksmuseum immers van iedereen en voor iedereen. Door alle zintuigen te betrekken, verrijken we het museumbezoek voor velen”, aldus Annemarie den Dekker, directeur van het Muiderslot.

Voor iedereen

Het Muiderslot biedt graag een beleving die voor iedereen toegankelijk is, dus ook voor blinden of slechtzienden. Door middel van speciale instaprondleidingen, een maquette die je kunt aanraken en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen kunnen kasteel, collectie en tuinen in de toekomst beter toegankelijk worden voor mensen met een visuele beperking. De aandacht voor het gebruiken van meerdere zintuigen, biedt ruimte voor perspectieven die eerder in het Muiderslot geen of weinig aandacht hebben gekregen. Zo leidt bijvoorbeeld aandacht voor geuren en smaken uit de kasteeltuinen en de slotkeuken tot gesprekken over de herkomst van planten en ingrediënten en daarmee over de uitwisseling tussen culturen vroeger en nu. Want als je het kasteel en de tuinen niet (goed) kunt zien, kun je ze wel voelen, horen, ruiken of proeven.

Uit de krant