Mensen met een visuele beperking bezoeken de tuinen van Rijksmuseum Muiderslot onder begeleidinig van Nitish Sudhir Soundalgekar, medewerker Rijksmuseum Muiderslot.
Mensen met een visuele beperking bezoeken de tuinen van Rijksmuseum Muiderslot onder begeleidinig van Nitish Sudhir Soundalgekar, medewerker Rijksmuseum Muiderslot. Foto: PR

Rijksmuseum Muiderslot genomineerd voor RAAK Stimuleringsprijs

Cultureel

MUIDEN - Het Muiderslot wil het museum en de tuinen beter toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking. Samen met blinden en slechtzienden heeft Muiderslot daarvoor een plan ontwikkeld. Dit plan is nu genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2021, een initiatief van de Oogvereniging. 

Het publiek bepaalt welk museum de eerste prijs in de wacht sleept. Deze maand kan iedereen een stem voor het Muiderslot uitbrengen op raakstimuleringsprijs.nl Ook Museum Het Schip in Amsterdam en Natuurhistorisch Museum Rotterdam dingen mee naar de prijs.

Perspectieven

Het Muiderslot biedt graag een beleving die voor iedereen toegankelijk is, dus ook voor blinden of slechtzienden. Door middel van speciale instaprondleidingen, een maquette die je aan kunt raken en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen kunnen kasteel, collectie en tuinen in de toekomst beter toegankelijk worden voor mensen met een visuele beperking. De aandacht voor het gebruiken van meerdere zintuigen, biedt ruimte voor perspectieven die eerder in het Muiderslot geen of weinig aandacht hebben gekregen. Zo leidt bijvoorbeeld aandacht voor geuren en smaken uit de kasteeltuinen en de slotkeuken tot gesprekken over de herkomst van planten en ingrediënten en daarmee over de uitwisseling tussen culturen vroeger en nu. Want als je het kasteel en de tuinen niet (goed) kunt zien, kun je ze wel voelen, horen, ruiken of proeven.

Om alle plannen te kunnen realiseren, dingt het Muiderslot mee naar de RAAK Stimuleringsprijs 2021. “Wanneer wij de RAAK Stimuleringsprijs winnen kunnen we deze magische plek voor nóg meer mensen toegankelijk maken. Wij zijn als rijksmuseum immers van iedereen en voor iedereen. Door alle zintuigen te betrekken verrijken we het museumbezoek voor velen. We hopen dat het publiek tussen 1 en 30 november 2021 massaal op het Muiderslot stemt via raakstimuleringsprijs.nl”, aldus Annemarie den Dekker, directeur van het Muiderslot.

De prijswinnaar wordt bekend gemaakt in december. 

Uit de krant