Scène uit  'Anne+'.
Scène uit 'Anne+'. Foto: Filmhuis Bussum

Filmhuis Bussum: Coming Out Dag, Cinekid Festival en 100 jaar Chaplin

Cultureel

BUSSUM - Het wordt in de herfstvakantie (vanaf 18 oktober) één groot feest voor kinderen van 4 tot 14 jaar, want het Cinekid Festival komt weer naar Filmhuis Bussum. Met de allerbeste kinderfilms en een tof MediaLab. De kaartverkoop is gestart!

Dit jaar viert Charlie Chaplins baanbrekende film ‘The Kid’ zijn honderdste verjaardag. Daarom vertoont het filmhuis vijf van zijn tijdloze (gerestaureerde) meesterwerken. Op zondag 17 oktober starten we met ‘The Kid’, voorafgegaan door een inleiding van Bruce Gray over het oeuvre van Chaplin. 

Ook wordt aandacht gevraagd voor ‘Women Make Film’: een heerlijke, duizelingwekkende veertien uur durende roadtrip door de filmgeschiedenis, gezien door de ogen van de grootste vrouwelijke regisseurs. De reeks bestaat uit zeven delen van twee uur, die ook goed los van elkaar te bekijken zijn. Te zien op zeven achtereenvolgende maandagavonden van 18 oktober tot en met 29 november om 18.30 uur.

Coming Out Dag 

In het kader van Coming Out Dag organiseert Filmhuis Bussum in samenwerking met de gemeente Gooise Meren op maandag 11 oktober een speciale voorpremière van 'Anne+'. Na afloop van de film is er een nagesprek over (gender)diversiteit. Via de gemeente Gooise Meren kun je gratis kaarten (maximaal twee) aanvragen voor deze avond. Dit kan via inclusie@gooisemeren.nl. Over de film: Nèt voordat Anne gaat emigreren naar Montréal om bij haar grote liefde Sara te zijn, keurt haar uitgever het manuscript voor haar eerste boek af. Noodgedwongen gaat Anne op zoek naar wat ze nou eigenlijk wil. Ze herschrijft haar boek en realiseert zich dat ze keuzes moet maken.

Ter gelegenheid van de première van ‘Benedetta’, Verhoevens nieuwste film die vanaf 14 oktober wordt vertoond, brengt Eye ‘Basic Instinct’ opnieuw uit in een prachtig gerestaureerde versie. Naast al deze specials, is er ook een tweetal premières deze week: ‘State Funeral’, een documentaire over het overlijden van Jozef Stalin en hoe ver een op terreur gebaseerde persoonlijkheidscultus kan gaan. En ‘Here We Are’: een film over een unieke vader-zoonrelatie en de onvermijdelijke scheiding tussen ouders en kinderen.

Filmtip

Als filmtip wordt 'Mijn vader is een vliegtuig' aangeraden, met een serieuze rol voor Elise Schaap (als Eva). Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen.

Online kaarten kopen: www.filmhuisbussum.nl 

Uit de krant