Afbeelding

Matangi Kwartet speelt in Tindalvilla

Cultureel

BUSSUM - Het Matangi Kwartet treedt zaterdag 15 september om 20.30 uur op in de Tindalvilla aan de Nieuwe ‘s Gravelandseweg 21 in Bussum.

Op het programma staan werken van: Robert Schumann: Opus 41, 1e strijkkwartet in A, Antonin Dvorak: opus 96 in F, 12e ‘Amerikaans’ kwartet en Josef Suk: opus 35 Mediation. Kaarten à 25 euro, inclusief consumpties, kunnen gereserveerd worden via reserveren@tindal.nl.

Het Matangi Kwartet met Maria-Paula Majoor (1e viool), Daniël Torrico Menacho (2e viool), Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (cello) werd in 1999 opgericht, tijdens hun studiejaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. 

Kersjes

In 2002 ontving Matangi de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. In 2008 won het kwartet de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn de kwartetleden boegbeelden van een nieuwe generatie klassieke musici. Communicatief, uitdagend en verfrissend veelzijdig zijn veelgebruikte typeringen. 

Het kwartet deelde het podium met topmusici onder anderen Lars Wouters van den Oudenweijer, Tania Kross, Hans Roelofsen en meesterpianisten zoals Muza Rubackyte en Severin von Eckardstein. Zij traden op in het Delft Chamber Music Festival, het Grachtenfestival, het Festival van Aix-en-Provence, het Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival van Carthage in Tunesië, de World Expo 2010 in Shanghai, het International Conservatoire Festival in St Petersburg, North Sea Jazz en het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Crossover-projecten

Het Matangi kwartet neemt regelmatig deel aan crossover-projecten met de cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam. Dj Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd - van Haydn tot Adès - met nieuw elan tot klinken te brengen. Want in essentie draait het bij het kwartet om het voelbaar maken van de energie, passie en opwinding die in alle goede muziek besloten ligt. Het kwartet grijpt ook graag de gelegenheid aan om minder bekende meesterwerken bij het publiek onder de aandacht te brengen zoals in dit geval het het eerste strijkkwartet van Schumann.

Diverse cd’s bij Challenge Records International werden met geweldige kritieken ontvangen: Chansons d’amour (2008 Edison publieksprijs 2009), Mendelssohn kwartetten (2009), ‘Candybox’ (2010) en ‘Haydn’s Nature’ (2013). Aan de cd Testimoni met Martin Fondse (compositie en vibrandoneon) en Eric Vloeimans (trompet) werd de Edison Jazz 2012 toegekend. In 2015 verscheen de kwartetversie van Schumanns Dichterlijke met de bariton Maarten Koningsberger en in 2020 de kwartetversie van Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

Uit de krant