Afbeelding
Foto: Mieke Marx

Expositie ‘Vlechten, Strengelen, Rusten’ in Kerk aan Zee

Cultureel

Het zacht in de huid duwen van vingers, licht gebogen polsen, een afzakkende mouw, transparante huid…In de solopresentatie ‘Vlechten, Strengelen, Rusten’ kruipt beeldend kunstenaar Mieke Marx in haar werken dicht op de huid van de ‘kwetsbare’ mens. We zien handen en vingers: soms sterk, robuust, pezig en gelooid maar ook breekbaar, teer en lucide.

De afgelopen tijd heeft zij een geheel eigen techniek ontwikkeld om tot deze beelden te komen. Op houten panelen legt en giet zij verschillende lagen krijt. Zo ontstaan in reliëf details van bijvoorbeeld een handpalm, huidplooi, rimpel of nagelriem. Vervolgens worden deze ingewreven met tot poeder gemalen pastelkrijt. Kleuren als rood, geel, roze en zacht blauw roepen direct de associatie op met de menselijke huid. In verstilde, gestolde vorm wordt een blik geboden op de menselijke conditie: kracht en schoonheid gaan hand in hand met kwetsbaarheid en vergankelijkheid.

Ontroering

Door de coronapandemie werd de kwetsbaarheid en onderliggende eenzaamheid van ouderen extra zichtbaar. De kunstenaar, tevens rondleider in onder andere Het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en De Hermitage van Amsterdam, ontwikkelde als reactie hierop iets bijzonders. Speciaal voor ouderen en mensen met dementie geeft zij op locatie in verpleeghuizen kunstlezingen- en workshops. Dit blijkt van onschatbare waarde: het leidt tot verbinding en bijzondere ontmoetingen tussen de kunstenaar en de ouderen, mantelzorgers, verzorgers en familie. Zeker is dat zij dit ook na de coronabeperkingen zal voortzetten. Zijzelf alsook de ouderen willen dit niet meer missen. De ontroering die haar vaak in deze ontmoetingen treft heeft zij in deze serie werken, die al daarvóór in ontwikkeling was, willen vertalen naar krachtige, aansprekende beelden.


Mieke Marx

De expositie is van 13.00 tot 16.00 uur te bezoeken in het weekend van 4 september, het weekend van 11 september, zondag 19 september, zondag 26 september, zondag 3 oktober en zondag 10 oktober. 

Op zondag 26 september van 14.00 -15.30 uur zal de kunstenaar een lezing geven met het thema ‘Kwetsbaarheid in de kunst’. Reserveren verplicht; beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kosten: vrijwillige bijdrage. Reserveren via: miekemarx123@gmail.com

Uit de krant