©Hans de Kort, leerling Visio, op buitenlocatie bij Visio
©Hans de Kort, leerling Visio, op buitenlocatie bij Visio Foto: FFN

Fotografie voor slechtziende en blinde mensen bij FotoFestival Naarden

Cultureel

NAARDEN - FotoFestival Naarden besteedt dit jaar aandacht aan de groep slechtziende en blinde mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is een fotografietentoonstelling te bezoeken. 

In samenwerking met Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, brengt FotoFestival Naarden werk van een aantal blinde fotografen onder de aandacht en laat meer dan dertig werken van de fototentoonstelling The Art of Living zien aan slechtziende en blinde mensen door middel van een audiodescriptie techniek.

Bij het Bestuurs- en Bedrijfsgebouw van Koninklijke Visio in Huizen zijn schoolportretten van slechtziende en blinde leerlingen te zien gemaakt door Hans de Kort.

Als kijken niet vanzelfsprekend is

Op vier locaties van het FotoFestival Naarden zijn foto’s ‘vertaald’ met speciale audiodescriptie techniek. Er is op de vloer een speciale mat aangebracht met reliëf zodat de locatie van de foto herkend wordt en er is een QR-code bij de foto geplaatst. Door de app te scannen met de smartphone kan iedereen luisteren naar het verhaal van de foto. Dit is specifiek bedoeld voor slechtziende en blinde mensen, zodat zij zich een beeld vormen van de foto, maar ook voor ziende mensen is het een interessante toevoeging aan het beeld.

Blinde fotografen

Fotografisch vormgever Daphne Wageman, die korte tijd haar gezichtsvermogen verloor, heeft haar ervaringen met het project BlindZicht in beeld gebracht. Zij wil met BlindZicht blinde mensen een beleving meegeven in geluid, tast en geur, zij kunnen een eigen interpretatie van het werk krijgen door het te visualiseren. Voor ziende mensen zijn er dan ook nog de beelden, een mooie toevoeging.


©Daphne Wageman, BlindZicht, in tuincentrum Van der Roest, en op buitenlocatie bij Visio. 

Naast werk van Wageman is er werk te zien van de fotografen Hannes Wallrafen en Sytske Oosthoek, beiden blind. Wallrafen is blind geworden door een erfelijke oogziekte LOA en Oosthoek door diabetes type I. Het werk van deze drie fotografen is te zien in voormalig tuincentrum Van der Roest en deels op buitenlocatie bij Visio aan de Amersfoortsestraatweg 180 in Huizen (grenzend aan de Huizerweg in Bussum).

Lezing

Hannes Wallrafen geeft tijdens FotoFestival Naarden een lezing over zijn werk ‘Van de Tijd en de Tropen’, op 1 augustus in Podium DeMess. In deze lezing vertelt Hannes aan de hand van geprojecteerde beelden over het ontstaan van dit project. Hij licht toe hoe een fotograaf de rode draad voor zijn verhaal ontdekt en hoe zijn gelijknamige fotoboek tot stand kwam.


©Hannes Wallrafen, van de Tijd en de Tropen, 2002

Portretfoto’s Visio-leerlingen

Naast de audiodescriptie en het werk van deze drie fotografen zijn er bij Visio prachtige portretfoto’s van leerlingen van de Visio-school te zien. De school was vroeger op het terrein van Koninklijk Visio gevestigd. De portretten zijn gemaakt door fotograaf Hans de Kort.

Tot slot tonen slechtziende en blinde mensen die bij Visio een training fotografie volgden hun werk.


©Hans de Kort, leerling Visio, op buitenlocatie bij Visio

Uit de krant