Afbeelding
Foto: PR

Huilende mannen bij Rijksmuseum Muiderslot

Cultureel

MUIDEN - Een van de meest diepgewortelde ideeën over mannelijkheid is dat mannen niet huilen. Dat was in de middeleeuwen wel anders. Toen werd er heel wat af gehuild. 

Het was voor mannen heel normaal om in het openbaar hun tranen de vrije loop te laten. Dwalend door diverse vertrekken van het middeleeuwse kasteel kom je de portretten van Valentyn tegen. Moderne jonge mannen met verschillende achtergronden die met hun tranen de echtheid van een mens laten zien.

Jongetje met de traan

In Rijksmuseum Muiderslot is van 10 september tot en met 14 november 2021 de serie ‘Crying Boys’ van fotograaf Noah Valentyn tentoongesteld. Noah’s connectie met het ‘jongetje met de traan’ begint in zijn jeugd. Thuis in de eetkamer hangt een kopie van de bekende schilderijtjes van een huilende jongen gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Giovanni Bragolin. Als enig kind voelt Noah een broederlijke verwantschap. Het is zijn maatje waar hij naar kan kijken als hij het moeilijk heeft.

 Het schilderijtje verdwijnt uiteindelijk naar zolder. Jaren later stuit Valentyn op een rommelmarkt op zo’n schilderijtje uit zijn jeugd. Zijn herinneringen komen boven en vormen de basis voor zijn verbeelding van de kwetsbaarheid van de moderne man in de serie ‘Crying Boys’.

Op 10 oktober 2021 van 14.00 tot 16.00 uur uur is Noah Valentyn zelf aanwezig in het kasteel om meer over zijn werk te vertellen. Deze Meet & Greet met de fotograaf is gratis toegankelijk voor bezoekers van het kasteel. Reserveer vooraf online een entreekaartje.

Meer informatie op de website: www.muiderslot.nl

Uit de krant