In 2019 en 2020 is hard gewerkt aan de renovatie van het Mistklokhuis.
In 2019 en 2020 is hard gewerkt aan de renovatie van het Mistklokhuis. Foto's: Forteiland Pampus

Pampus opent gerestaureerd Mistklokhuis

Cultureel

MUIDEN - Forteiland Pampus neemt op woensdag 7 juli feestelijk zijn Mistklokhuis in gebruik. In 2019 en 2020 is hard gewerkt aan de renovatie. Met als resultaat een karakteristieke blikvanger, die een heerlijke bed and breakfast herbergt.

Het gebouwtje deed oorspronkelijk dienst als klokkentoren om tijdens mist de scheepvaart te waarschuwen en is in de loop van de twintigste eeuw in verval geraakt. Anno 2020 was er van het historische gebouwtje weinig meer over dan een put en fundamenten. 

Vereende krachten

Tijdens een spectaculaire oefening die meerdere weken besloeg, stortte 30 militaire bouwvakkers van de 103 Constructiecompagnie zich met vereende krachten op de reconstructie van het gebouwtje. Met hulp van het Geniecompagnie Waterbouw en de Luchtmacht werden indrukwekkende hoeveelheden bouwmaterialen naar het eiland vervoerd, waar de Constructiecompagnie zijn kampement had opgeslagen.

Na de inspanningen van de dames en heren genisten werd het gebouwtje afgewerkt. Vele vrijwilligers staken de handen uit de mouwen en het gebouw werd water- en winddicht gemaakt. Het team van Pampus stortte zich op de inrichting en aankleding. 

Resultaat is een stoer gebouwtje, gepast comfortabel zonder afbreuk te doen aan zijn geschiedenis. In het gebouw een fijn tweepersoonsbed, een zitje voor binnen én buiten, een gevulde ijskast en spullen om koffie en thee te zetten. En die klok? Die luidt gelukkig niet meer.

Meer informatie: www.pampus.nl/mistklokhuis

Uit de krant