De plug-and-play studio.
De plug-and-play studio. Foto: PR

De Nieuwe Muziekschool bouwt in coronatijd prachtige opnamestudio

Cultureel

BUSSUM - De Nieuwe Muziekschool uit Bussum heeft tijdens coronatijd niet stilgezeten; de muziekschool blijft innoveren. “Naast het direct opstarten van online lessen in het voorjaar van 2020 is er ook een prachtige opnamestudio gebouwd”, vertelt Amand de Ligt, coördinator bij De Nieuwe Muziekschool - gevestigd in het Vituscollege - in Bussum.

Hoe gaat het nu met al die lokale muzikanten in het Gooi en de muziekdocenten? Optreden kan al een tijd niet meer. Staat de tijd stil? “Bij ons niet. Musici zijn gewend flexibel en creatief te zijn. De docenten moesten zich in korte tijd het online lesgeven meester maken. Gelukkig zijn er collega’s die dat al jaren doen met internationale cursisten. Die kennis werd snel gedeeld dus ze konden vrij vlot door met lesgeven. Ook de cursisten waren blij dat ze verder konden.”

Videoclips

Met dat thuiszitten en thuiswerken is het musiceren en volgen van muziekles een welkome creatieve afwisseling. “We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt beter uit de crisis te komen. Uitvoeringen werden tijdens de lockdown vervangen door video-opnames en online-presentaties. Video- en audio-opnames hebben de toekomst en zullen een steeds belangrijkere plek in nemen. Kijk maar op YouTube. Alle bekende artiesten nemen tegenwoordig op kleine locaties hun concerten en videoclips op. Dat willen wij ook kunnen aanbieden”, gaat De Ligt verder.

Er is afgelopen jaar ruimte gemaakt om de drumstudio uit te breiden tot een volwaardige bandopnamestudio. De Ligt: “We hebben vijf pauken en een xylofoon gedoneerd aan muziekvereniging ViJoS; dat werd zeer gewaardeerd. Daarnaast hebben we een spinet en klavecimbel verkocht en van de gemeente Gooise meren kregen we een kleine subsidie toegekend. Daarmee konden we een mooie verbouwing realiseren en de benodigde apparatuur kopen. De plug-and-play studio is nu klaar en veilig te gebruiken voor groepen tot zes man. Zodra de lockdown voorbij is gaan we weer met groepen spelen en kunnen we live én op video genieten van ons lokale muziektalenten.”

Saamhorigheid

De website is ook grondig geüpdatet. Er is een uitgebreid lesaanbod voor de allerjongsten toegevoegd met maar liefst vijf nieuwe cursussen en drie kinderkoren. Ook zijn er nieuwe docenten bijgekomen om het lesaanbod verder uit te breiden. “De saamhorigheid tussen de docenten onderling en hun cursisten is sterker dan ooit tevoren. Het muziekonderwijs gaat een nieuw tijdperk in en daar zijn we nu klaar voor”.”

De lokalen in het Vituscollege zijn ruim en groot genoeg voor één op één-lessen. Het moderne Bèta gebouw van de Vituscollege heeft de beste ventilatie en luchtbehandeling, en de lokalen zijn met 25 tot 30 m² ruim groot genoeg. Tevens hanteert het gebouwd een heel secuur hygiëneprotocol. Tot slot meldt De Ligt: “En we zijn dankbaar voor de fijne samenwerking met de Vituscollege. We bestaan al bijna dertig jaar en hopen dat straks in 2024 groots in de buitenlucht te kunnen gaan vieren.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Informatiemarkt vrijwilligersorganisaties in gemeentehuis van Bussum Zorg 26 jun, 12:42
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring George Kauderer van de firma AMROH uit Muiden Algemeen 26 jun, 11:02
Afbeelding
Seizoen BIJ ANDREAS Naarden bekend Cultureel 25 jun, 15:19
Afbeelding
Zomer bij Bibliotheek Gooi en meer Algemeen 25 jun, 11:17
Logo
Afbeelding
Peter Heerschop | Zaterdagportret ‘Als je logisch nadenkt, dan kom je heel ver’ Mensen 25 jun, 08:00
Afbeelding
Zomermarkt in De Palmpit Algemeen 24 jun, 15:36
Logo
Afbeelding
'Ik wil laten zien dat volwassenen ook goede dingen doen' Naardense start inzamelingsactie voor school in Bucha Mensen 24 jun, 14:00
Afbeelding
Scoutingverenigingen kunnen (en konden) subsidie krijgen Algemeen 24 jun, 13:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief