Afbeelding
Foto: Marieke de Jong

Kunstwerk ‘True Colors’ komt op wisselsokkel op Veerplein

Cultureel

BUSSUM - Het kunstwerk True Colors van kunstenares Marieke de Jong komt op de wisselsokkel aan het Veerplein in Bussum. True Colors kreeg de meeste stemmen van het publiek dat mocht stemmen op één van drie genomineerde kunstwerken. Tot en met 3 maart konden inwoners van de regio Gooi en  Vechtstreek hun stem uitbrengen.  

Het kunstwerk symboliseert krachtige waterstralen waarvan de hoogste zo’n 1.10 meter en de laagste 0.60 meter omhoog spuit. Daarmee komen de licht doorlatende druppels op ieders ooghoogte. Water symboliseert verandering en kleur, de criteria waar het kunstwerk aan moest voldoen. De materiaalkeuze is Epoxy, uv-bestendig, niet brandbaar en sterk.

De Jong is altijd met kunst bezig geweest waarvan de laatste vijf jaar professioneel. Haar atelier bevindt zich aan de Vliegdenweg in Bussum. Het kunstwerk is als ontwerp ingediend. De Jong gaat de komende weken aan de slag om het kunstwerk daadwerkelijk te maken. 

Onthulling

Naar verwachting kan het kunstwerk eind april op de wisselsokkel geplaatst worden. De officiële datum van  de onthulling wordt nog bekend gemaakt. Hoe het moment van plaatsing precies gaat verlopen is mede afhankelijk van de dan geldende coronaregels.  

Wisselsokkel

Op de wisselsokkel in Bussum wordt elke vijf jaar een nieuw kunstwerk geplaatst. Eind 2020 gaf de gemeente aan op zoek te zijn naar een nieuw kunstwerk oor de  wisselsokkel op het Veerplein in Bussum. Het kunstwerk moest verandering symboliseren en mocht daarnaast wel wat kleur aan het Veerplein geven. Diverse kunstenaars uit de regio gaven gehoor aan de oproep. Uit acht inzendingen werden door  Stichting Kunstkring Artes, na een atelierbezoek, drie werken geselecteerd. In totaal zijn er 438 stemmen uitgebracht op de drie kunstwerken. De andere genomineerden waren: The Plastic Soupman van Willem Zijlstra en een gekleurd sculptuur van glas en andere componenten van Miki Sarto.

Uit de krant