Wybe kooijmans bespeelt het orgel in de Grote Kerk van Naarden.
Wybe kooijmans bespeelt het orgel in de Grote Kerk van Naarden. Foto: Protestantse Kerk Naarden

Kerstconcert en podcast van huisorganist Wybe Kooijmans

Cultureel

NAARDEN - Huisorganist Wybe Kooijmans geeft ook dit jaar het traditionele concert op 2e Kerstdag. Vanwege de geldende beperkingen is er dit jaar sprake van een korter programma dat tweemaal zal worden uitgevoerd: zaterdag 26 december om 14.00 uur en om 15.30 uur.

Op het programma staan bewerkingen van bekende kerstliederen van verschillende componisten, onder andere L-Cl. Daquin, A. Guilmant en M. Reger. Tot slot speelt Wybe Kooijmans een medley van eigen hand waarin vele kerstliederen op luchtige wijze de revue passeren. Tegen het eind wordt echter duidelijk dat die ándere december-figuur zich niet zomaar van het toneel laat spelen. Kaarten zijn te koop via http://www.grotekerknaarden.nl

Podcast ‘Alle registers open’, vanaf 14 december te beluisteren

Voor de podcastserie ‘Alle registers open’ maakt Elsbeth Gruteke in Grote Kerk Naarden kennis met Wybe Kooijmans en het 19de-eeuwse Witte-orgel, waar hij al meer dan dertig jaar op mag spelen. Wat daarbij belangrijk is? Dat je met ziel en zaligheid speelt!
In navolging van zijn grote voorbeeld Feike Asma probeert Wybe niet alleen goed te spelen, maar vooral ook om zijn publiek te bereiken. Inspiratie is daarbij het toverwoord, wanneer er in en door de muziek iets ontstaat dat het alledaagse overstijgt. Dat kun je niet oproepen én niet tegenhouden, is de ervaring van Wybe. Het beste wat je kunt doen is je openstellen en je goed voorbereiden. “Dan ben je er klaar voor om de inspiratie door te geven.” De podcast is te beluisteren via onderstaande link.

Link naar Podcast

Uit de krant