Jan de Beus (l) en Jos Gunneweg brachten het bestuur voor de nieuwe historische club samen.
Jan de Beus (l) en Jos Gunneweg brachten het bestuur voor de nieuwe historische club samen. Foto: © Bob Awick

Kersverse historische stichting vult gemis van platform lokale historie Muiderberg

Cultureel

MUIDERBERG - Na bijna twintig jaar is er weer een historische club in Muiderberg. Afgelopen vrijdag is de officiële oprichtingsakte ondertekend en is Stichting Monumentaal & Historisch Muiderberg een feit.

“Echt feestelijk was het niet”, vertelt Jos Gunneweg, voorzitter van de nieuwe historische stichting. Vanwege de coronamaatregelen is de oprichtingsakte bij de notaris met een volmacht ondertekend. “Het is leuker als je daar met een paar mensen zit en na afloop er een borrel op kunt drinken. Ook een kleine ontmoeting de dag daarna in Het Rechthuis was nu niet mogelijk. We zoeken nog een gelegenheid om dat wel te doen.” 

‘Het mooie is dat de leeftijden variëren van 74 tot 27 jaar’

Het bestuur bestaat uit Jos Gunneweg (voorzitter), Jan de Beus (vicevoorzitter- archivaris), Frits Vlaanderen (secretaris), Frank Steensma (penningmeester) en Thijn Westermann (lid) en Michiel Koekkoek (lid). Mevrouw Gré Dam, bij Muiderbergers welbekend, is benoemd tot erevoorzitter. 

“Dit bestuur kwam met een “zwaan-kleef-aan proces tot stand”, lacht Gunneweg. “Ik liet het idee voor de stichting vallen bij Jan de Beus, bevlogen Muiderberger met generaties roots in het dorp en een wandelende encyclopedie van Muiderberg. Samen hebben we mensen gepolst en gesproken. Het mooie is dat de leeftijden variëren van 74 tot 27 jaar.”

Gemis historisch platform

Er bleek vanuit het dorp echt behoefte aan een nieuwe historische club, merkte ook Gunneweg. Nadat de werkgroep Monumenten van de Dorpsraad Muiderberg in samenwerking met de gemeente afgelopen september het inmiddels welbekende monumentengidsje uitbracht, kwam in gesprekken met inwoners het gemis van een actief platform voor lokale historie naar voren. Sinds Comité Oud Muiderberg rond 2002 stopte omdat het bestuur zich niet verjongde, was er geen club meer die de geschiedenis van Muiderberg vastlegde. Enkele Muiderbergers hebben wel zelf historische boekjes geschreven en in eigen beheer uitgebracht, waaronder Gré Dam, Harry Mock, Huib ter Haar en Jos Gunneweg zelf, maar er is geen platform waarin alles samenkomt. 

Samenwerking Gemeente Archief

Stichting Monumentaal & Historisch Muiderberg wil vooral de geschiedenis op een centrale plek bewaren voor toekomstige generaties. “Muiderberg-liefhebbers die al decennialang verzamelen komen inmiddels op een leeftijd dat ze zich afvragen wat daarmee gaat gebeuren als hun gezondheid verslechterd”, vertelt Gunneweg. “Onze stichting heeft daarom als doelstelling om te kijken wat we hun kunnen bieden. Op het gebied van archivering ligt een schone taak.” Die taak wordt gerealiseerd in samenwerking met het Gemeente Archief in Naarden, dat stukken centraal archiveert, categoriseert en in het grote, digitale catalogussysteem zet dat online geraadpleegd kan worden.

‘De gedigitaliseerde verzamelingen van Ter Beek en De Raadt worden in het Gemeente archief ingebracht’


Gunneweg: “Een eerste wapenfeit op dit terrein kan al worden gemeld. Door de bemiddeling van het bestuur zullen de verzamelingen van Ter Beek en De Raadt, die door de Muiderberger Peter Wegman zijn gedigitaliseerd, in die vorm in het Gemeente archief worden ingebracht.”

Open Monumentendag en magazine

Gunneweg: “Vergeleken met Muiden, Naarden en Bussum heeft Muiderberg thans een achterstand met betrekking op activiteiten op Open Monumentendag in Muiderberg. Wij hebben als Stichting als doelstelling om Open Monumentendag komend jaar uit te bouwen tot een aansprekend evenement. Aan dat landelijke evenement moet je al maanden van tevoren werken om er iets van te maken. Wat wij afgelopen september konden doen was, mede door corona maar bescheiden.” 

Onderwerpen als ‘het onderwijs in Muiderberg’, ‘het Muiderbergse verenigingsleven’ en ‘de bouw van de wijk Buitendijken’ zullen aan bod komen’

Aan ideeën geen gebrek, maar niet alles kan tegelijk, benadrukt Gunneweg. Er wordt naast de Open Monumentendag gedacht aan een halfjaarlijks magazine. Dat zal bredere onderwerpen betrekken dan het nostalgisch terugblikken op de tijd van Graaf Floris V en daarvoor. Ook onderwerpen als ‘het onderwijs in Muiderberg’, ‘het Muiderbergse verenigingsleven’ en ‘de bouw van de wijk Buitendijken’ zullen aan bod komen.

Basisscholen betrekken

“We willen daarnaast een brug slaan naar het basisonderwijs en er wordt gedacht aan een project met en door leerlingen van beide basisscholen in het dorp”, vertelt Gunneweg. “We zoeken nog een bestuurslid uit het basisonderwijs, een meester of juf van een van de twee scholen.” Daarnaast wordt er door het bestuur gewerkt aan de vorming van een raad van advies bestaande uit die personen die al een staat van dienst hebben op het gebied van de Muiderbergse monumenten en historie. 

Het bestuur werkt op dit moment een stappenplan uit waarin ook fondsenwerving een plaats heeft en zal in februari of maart met een eerste activiteit naar buiten treden. 

Mensen die hun Muiderbergse ansichten, boekjes of andere objecten een tweede leven gunnen in een openbare collectie, of die als vrijwilliger willen meewerken aan de digitale registratie daarvan kunnen contact opnemen met Jan de Beus: debeus@hetnet.nl

Uit de krant