Muntmeester Stephan Satijn onthulde samen met Muiderslot directeur Annemarie den Dekker de nieuwste Zilveren Dukaat.
Muntmeester Stephan Satijn onthulde samen met Muiderslot directeur Annemarie den Dekker de nieuwste Zilveren Dukaat. Foto: Muiderslot

Muiderslot vereeuwigd op Zilveren Dukaat Koninklijke Nederlandse Munt

Cultureel

MUIDEN - Muntmeester Stephan Satijn heeft vandaag bij Rijksmuseum Muiderslot het ontwerp van de nieuwste Zilveren Dukaat van 2020 onthuld in het bijzijn van Muiderslot directeur Annemarie den Dekker. Het Noord-Hollandse kasteel wordt afgebeeld op de voorzijde van een uitgifte in de serie ‘Nederlandse kastelen’. 

Rijksmuseum Muiderslot is het laatste kasteel dat in 2020 verschijnt in de nieuwe serie ‘Nederlandse kastelen’ van de Koninklijke Nederlandse Munt. In de verzamelaarsserie zal uit elke Nederlandse provincie één kasteel vereeuwigd worden op een Zilveren Dukaat. Eerder dit jaar verschenen de uitgiften met Kasteel de Haar (Utrecht), Kasteel Heeswijk (Noord-Brabant) en Kasteel Hoensbroek (Limburg). De serie wordt de komende jaren voortgezet met meer bekende Nederlandse kastelen.

De Koninklijke Nederlandse Munt slaat jaarlijks Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën. Van 1659 tot 1847 was de Zilveren Dukaat een wettig betaalmiddel in Nederland. Sinds 1987 staat deze in de Muntwet opgenomen als verzamelaarsmunt.

Godard van Reede    

Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld. Voor zijn linkerbeen staat een schild met daarop het provinciewapen. In de serie ‘Nederlandse kastelen’ wordt op iedere Zilveren Dukaat veldmaarschalk Godard van Reede als ridder afgebeeld. Hij staat voor het desbetreffende kasteel. Godard van Reede (1644 – 1703) volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.

De Zilveren Dukaat ‘Kasteel Muiderslot’ is direct in de verkoop gegaan op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt. De maximale oplage is 2.000 stuks. De Zilveren Dukaat wordt geleverd inclusief Certificaat van Echtheid in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.

Beroemd in Nederland

Sinds de bouw van het kasteel in 1285 is het door de jaren heen afwisselend gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Het Muiderslot is sinds 1878 een rijksmuseum. Tegenwoordig is het één van de beroemdste kastelen van Nederland. Bovendien staat het Muiderslot bekend om de vele publieksactiviteiten die er plaatsvinden. Zo zijn er deze week Halloween tours en is het kasteel in november weer het vaste logeeradres van Sinterklaas.                                   

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Auto en trein in botsing bij overweg Spiegelstraat 112 3 jul, 09:15
Afbeelding
Hulpdiensten redden vos met gebroken poot foto’s 3 jul, 08:58
Afbeelding
Mogelijk schietpartij in Naarden; politie doet onderzoek Algemeen 3 jul, 08:53
Afbeelding
Caravan gekanteld op A1 bij Naarden Algemeen 2 jul, 14:27
Afbeelding
Zomerexpositie Kunst aan Zee in Muiderberg Cultureel 2 jul, 10:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Roos Moseman ‘Op vakantie gaan we nooit, maar kijk eens om je heen!’ Mensen 2 jul, 08:00
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 17:09
Afbeelding
Feestelijke opening Skatepark West in Muiden Algemeen 1 jul, 15:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief