V.l.n.r.: Christiaan Boers (hoorn), Wout van den Berg (fluit), Frank Peters (piano), Bram Kreeftmeijer (hobo), Marieke Stordiau (fagot) en Arno van Houtert (klarinet) van het Hexagon Ensemble.
V.l.n.r.: Christiaan Boers (hoorn), Wout van den Berg (fluit), Frank Peters (piano), Bram Kreeftmeijer (hobo), Marieke Stordiau (fagot) en Arno van Houtert (klarinet) van het Hexagon Ensemble. Foto: Bokkie Vink

10 jaar Proefkamermuziek Muiden; maar juist dit jaar lag het concertleven stil

Cultureel

MUIDEN - De serie Proefkamermuziek in de Grote Kerk van Muiden biedt al tien jaar een concertpodium voor de top van Nederlandse musici in de klassieke muziek. In tien jaar hebben grote namen als Rosanna Philippens, Carel Kraayenhof, Paolo Giacometti, Het Nederlands Blazers Ensemble en Amsterdam Sinfonietta in de serie Proefkamermuziek opgetreden. En juist in dit feestelijke jubileumjaar lag het concertleven vanwege het coronavirus bijna een half jaar stil.

“In de afgelopen jaren hebben we meer dan 60 concerten georganiseerd”, vertelt Albert Adams, de drijvende kracht achter de serie. “Prachtige concerten van hoog niveau met na afloop altijd veel gezelligheid. Het is kunst om de hoek: samen genieten van muziek in een prachtige kerk in de directe omgeving waar je woont, dat verrijkt het leven. In ons kleine stadje Muiden is het een voorrecht om van je huis zo een concert in te lopen, je buren te spreken en zonder hoge parkeerkosten weer huiswaarts te gaan. Ik zeg wel eens: ‘het klinkt hier beter dan in de mooiste concertzaal van Nederland (Concertgebouw Amsterdam), het is er gezelliger en het spaart een hoop kosten.” 

“Ik zeg wel eens: ‘het klinkt hier beter dan in de mooiste concertzaal van Nederland”

Met publiek uit de hele regio en het groeiende aantal bewoners van nieuwbouwwijk De Krijgsman was het de vraag hoe de serie zich de komende jaren verder zou gaan ontwikkelen. Echter, het coronavirus heeft alles in een ander daglicht geplaatst. “Na het Nieuwjaarsconcert was er vanaf maart weinig meer te vieren. We hebben ons in augustus herpakt met vijf coronaproof optredens van de voorstelling ’75 zonnestralen’, waarbij op 15 augustus het echte einde van de Tweede Wereldoorlog is herdacht en ons huidige tijdsgewricht in de context van 100 jaar geschiedenis is geplaatst.”

Bijzondere bijklank

Proefkamermuziek gaat aanstaande vrijdag van start met het nieuwe seizoen 2020-2021. Het Hexagon Ensemble brengt een Beethoven programma, om de meestercomponist die 250 jaar geleden geboren werd te eren. “Zijn muziek geeft energie en troost in deze tijd van doorbijten, zowel bij de musici - die ernstig getroffen zijn door de crisis - als het publiek”, aldus Adams. “De beroemde tekst ‘Alle Menschen werden Brüder’ uit de Negende Symfonie heeft een bijzondere bijklank in deze tijd. We zullen als mensenfamilie de corona samen moeten bestrijden, jong en oud, rijk en arm, in Nederland en de rest van de wereld. Alleen dan kunnen we weer broederlijk naast elkaar zitten om te genieten van concerten, theater en dans. We gaan in de laatste maanden van het 10-jarig jubileum van Proefkamermuziek de Kunsten vieren.”

“We gaan in de laatste maanden van het 10-jarig jubileum van Proefkamermuziek de Kunsten vieren”

De twaalf concerten, elk programma wordt tweemaal opgevoerd voor slechts 35 bezoekers per keer, waren binnen een week vrijwel helemaal uitverkocht. Daarom organiseert Proefkamermuziek op 13 en 14 februari 2021 een speciaal Valantijnsdagprogramma: Pauline Broekema, voormalig verslaggever van het NOS Journaal en schrijfster, brengt samen met de musici van The Amsterdam Consort het programma ‘Winterse zonnestralen’, dat een ode brengt aan geliefden en troost biedt in moeilijke tijden. Verhalen over Muiden en omgeving worden afgewisseld met prachtige muziek. De kaartverkoop voor de vier concerten start 1 oktober.

Financiële steun

De organisatie van Proefkamermuziek hoopt dat de Gemeente Gooise Meren bereidt zal zijn de serie financieel te ondersteunen. Adams: “Anders krijgen we het niet rond. Dat geldt natuurlijk voor alle kunstinstellingen in deze moeilijke tijd. Met een kleine investering kan de serie Proefkamermuziek komend seizoen in de Grote Kerk voor muzikaal vuurwerk zorgen.”

Meer informatie en reserveringen: www.proefkamermuziek.nl

Uit de krant