Afbeelding
Foto: PR

Pražák Quartet concerteert tijdens afscheidstournee ook in Tindalvilla

Cultureel

BUSSUM - Het Tsjechische Pražák Quartet is bezig met een laatste tournee. Na bijna vijftig jaar optredens op de podia in de hele wereld stopt het kwartet er mee. De muzikanten spelen donderdag 24 september in de Tindalvilla in Bussum.

Na de oprichting in 1972 verwierf het kwartet al snel een plek op de Tsjechische concertpodia. De internationale doorbraak kwam nadat het kwartet de Grote Prijs op het internationale strijkkwartetconcours in Evian (Frankrijk) won. Sindsdien speelde het kwartet op de belangrijkste podia in Europa en Amerika.

‘Uit mijn leven’

Heel toepasselijk spelen zij van de Tsjechische componist Smetana de autobiografische kwartet met de titel ‘Uit mijn leven’. Maar vanzelfsprekend staat, vanwege het 150ste geboortejaar van Van Beethoven, eerst een kwartet van deze meester op het programma: opus 18 nr. 3 in D groot.

Op 18 november 1989, het weekend van de ‘Fluwelen Revolutie’, speelde het Pražák Quartet voor het eerst in de Tindalvilla, waarbij behalve Tjechische muziek ook beeldhouwwerk, glaskunst en schilderijen werd geëxposeerd en Jana Beranova haar Nederlandse vertaling van gedichten van Kundera, Seiffert en Sloboda en de brieven voordroeg, behorend bij het strijkkwartet ‘Intieme Brieven’ van Leoš Janácek (1854-1928).

Reserveren

Kaarten á 25 euro via reserveren@tindal.nlIn verband met de coronamaatregelen worden twee uitvoeringen gegeven voor maximaal 35 personen per groep. Bezoekers worden verzocht te melden of zij alleen of samen komen. Eerste groep bezoekers 18.30 tot 19.45 uur en de tweede groep 20.30 tot 21.45 uur(zonder pauze). Contact: info@tindal.nl of 035-692294.

Uit de krant